Dijital dönüşümde Türkiye’ye örnek adım

23.07.2024 09:41:37

Dijital dönüşümde Türkiye’ye örnek adım

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), dijital dönüşümde Türkiye’ye örnek bir adım atarak öğrencilerine, akademisyenlerine ve idari çalışanlarına ‘kodlama’ eğitimi vermeye başladı. İzmir Ekonomililer, iki hafta sürecek ve hiçbir ücret ödemeden gruplar halinde alacakları eğitimler sonunda web sitesi kurmayı, yeni nesil mobil uygulamalar geliştirmeyi ve yapay zekanın entegre edileceği programları hazırlamayı öğrenecek.
‘Herkes İçin Kodlama’ temasıyla gerçekleşecek eğitimlere katılanlar; bildirim gönderme, veri tabanı entegrasyonları ve rapor tasarımı gibi dijital dünyanın gerektirdiği becerileri de kazanacak. Yaklaşık 10 bin 900 öğrencisi, 925 akademisyeni ve 260 idari çalışanı bulunan İEÜ, bu projesiyle 12 bini aşkın mensubunu dijitalleşmenin parçası haline getirecek. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kişilere, dijital rozetleri de verilecek.

Liderlik eden bir üniversiteyiz
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, üniversitelerin eğitim, araştırma ve idari süreçlerinde dijital dönüşümün önemli bir rol oynadığını söyledi. Dijital becerilerin, günümüz iş dünyasının da vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Abacıoğlu, mikro yeterliliklerin gelişmesi noktasında çalışmaların süreceğini belirtti.
Prof. Dr. Abacıoğlu, “Üniversite olarak dijitalleşme ve teknolojiye yönelik yatırımlarımızı ciddi oranda artırdık. Yazılım altyapımızı yeniliyor, iyileştiriyoruz. Öğrenci bilgi yönetim sistemi, akademik bilgi yönetim sistemi, insan kaynakları gibi farklı alanlardaki yazılımlarımızı güncelliyoruz. Dijital dönüşüm anlamında Türkiye’de liderlik etmiş bir üniversiteyiz. Bunun gereği olan adımları da kararlılıkla atıyoruz. Günümüzde sadece bilgi değişmiyor; aynı zamanda bilgiye ulaşma ve bilgiyi sunma metotları da değişiyor. Çalışanlardan beklenen yetkinlikler farklılaşıyor. Biz de bu noktada örnek bir adım atarak üniversitemizin tüm mensuplarını, dijital dönüşümün parçası haline getirecek bir eğitim serisi başlattık. Bu sayede öğrencilerimiz, mezun olduktan sonra ihtiyaç duyacakları dijital yetkinlikleri kazanmış bir şekilde iş yaşamına avantajlı başlayacak” diye konuştu.

Uluslararası rekabet gücü
Eğitimlere katılanlardan çok sayıda olumlu dönüş aldıklarını dile getiren Prof. Dr. Abacıoğlu, “Dijitalleşme, artık hayatımızın merkezinde. Yaşamın her alanında karşımıza çıkıyor. Bu büyük dönüşümü göz ardı edemeyiz. Çağın gerisinde kalmamak, zamanı kaçırmamak için hepimiz dijitalleşme sürecine uyum sağlamalı ve kendimizi bu doğrultuda geliştirmeliyiz. Bu konuda topluma öncülük etme görevi de üniversitelere düşer. Dijital dönüşüm, üniversitelerin uluslararası alanda daha rekabetçi olması ve dünyanın her yerinden öğrencilere ulaşması açısından da çok önemli ve gerekli. Biz, kendi içimizde etkili bir adım atarak düşük kodlama eğitimlerimizi vermeye başladık. Eğitimlerimize katılanlar; kodlama alanında pek çok konuda bilgi sahibi olacak. Yeni bir şey öğrenmek, her zaman heyecan vericidir. Eğitimlerimize katılanların, bu heyecanı yaşadığını ve mutluluğu paylaştığını görüyoruz.”

Kişiselleşmiş öğrenme deneyimi
Eğitimleri planlayan ve süreci yürüten İEÜ Öğretme ve Öğrenme Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Esin Çağlayan, yapılan çalışmanın özelliklere öğrencilere büyük avantajlar sağlayacağını belirterek, eğitimlerin kapsamlı içeriklerle devam edeceğini vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Çağlayan, “Dijital araçlar ve platformlar, daha etkileşimli ve kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimi sunma noktasında üniversitelerin vazgeçilmezi. Dijital araçlar ve büyük veri analitiği, aynı zamanda araştırma süreçlerini hızlandırıyor ve yeni araştırma alanlarının keşfedilmesine olanak tanıyor. Öğrencilerin akademik başarılarını izleme ve destekleme konusunda daha etkili yöntemler sunuyor. Biz, eğitimlerimize ‘kodlama’ ile hız verdik ama sadece bununla kalmayacağız. Dijital dönüşümün gereği olarak tüm mensuplarımızı güncel eğitimlerle ve farklı içeriklerle desteklemeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.