Didim’de bir sahil daha mavi bayrak aldı

21.07.2024 15:08:00

Didim’de bir sahil daha mavi bayrak aldı

Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan 2. Koy Halk Plajı ’Mavi Bayrak’ alırken, ilçede mavi bayraklı plaj sayısı 13’e yükseldi.

Aydın’ın önemli turizm kentlerinden olan Didim ilçesi, her geçen gün mavi bayrak sayısını artırıyor. Bu çerçevede ilçede bulunan 2. Koy Halk Plajı da Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) yürüttüğü Mavi Bayrak programı kapsamına dahil edildi. Yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği gibi kriterlerde yüksek standartları yakalayan yüzülebilir alanları kapsayan mavi bayrağı alan plaj sayısı 13’ yükselirken, düzenlenen törenle mavi bayrak flaması 2. Koy’da göndere çekildi.

Türkiye’nin ’Mavi Bayrak’ kulvarında dünya üçüncüsü olduğuna dikkat çeken TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Yetkin Karabinali; "Önemli bir eko etiket olan Mavi Bayrak Çevre Ödülü’nü 2. Koy Halk Plajı’nda ilk kez dalgalandıracağız. Didim, Mavi Bayrak sayısında artış sağlayan bir ilçemizdir. Didim’de 2006 senesinde başlayan ve 2024 yılı itibariyle devam eden mavi bayrak serüveni 5’i halk plajı, 7’si tesis plajı ve bir marina olmak üzere toplamda 13 mavi bayrak ile devam ediyor. Türkiye genelinde ise 2024 yılı itibariyle 567 plaj, 27 marina, 9 bireysel yat ve 18 turizm teknesi mavi bayrak ödülüne layık görülmüştür. Türkiye bu kulvarda dünya üçüncüsü olmuştur bu sene. Geçen sene de dünya üçüncülüğünü korumuştur. Birinci olan İspanya’nın 639 plaj, ikinci olan Yunanistan’ın 625 plaj ve Türkiye’nin 567 plajla üçüncülüğü bulunmaktadır. Mavi bayrak çevre ödülünün amacı, ödüllendirme yoluyla sürdürülebilirliği sağlayarak çevrenin korunmasıdır. Turizmin dünya çapında pazarlanması açısından da Mavi Bayrağı’nın önemli bir yeri var. Mavi Bayrak özünde Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarları tarafından alınan deniz suyu analiz sonuçlarının değerlendirilmesiyle beraber temiz yüzme suyu sunması dışında temizliği tescil edilmiş yüzme suyunun yanında çevre bilinçlendirme çalışmalarına önem veren iyi bir çevre yönetimini temsil eden, beraberinde can güvenliği ve ilk yardım hizmetlerini de sağlayan, dünyayla aynı standartlara sahip plajlara vatandaşlarımıza ulaşma olanağı sunan bir çevre ödülüdür. Mavi bayrağı almak o kadar da kolay değil. 33 kriterin sağlanması gerekiyor ve bu 33 kriter belirli 4 ana başlıkta yer alıyor. Deniz suyunun temizliği, çevre yönetimi, yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, can güvenliği ve ilk yardım imkanlarının sağlanması, plaj kullanıcıları için. Burada mavi bayrağı kazanmak ve 33 kriteri gerçekleştirmek gerçekten çok zor ama kaybetmek gerçekten çok kolay" dedi.

Konuşmaların ardından Karabinali, 2. Koy Halk Plajı’nın mavi bayrak belgesini takdim ederek vatandaşlar ile beraber mavi bayrağı göndere çekti.