Ders kitaplarıyla ilgili yeni gelişme

17.12.2024 15:37:00

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ders kitapları ile ilgili tasarım çalıştayı yaptı

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca ders kitapları ve eğitim araçlarının tasarımında niteliği artırmaya yönelik  planlanan "Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Tasarım Çalıştayı" Bakanlık hizmet birimlerinde ders kitaplarının tasarım sürecinde görev alan tasarımcılar, alan öğretmenleri ve ilgili daire başkanlarının katılımıyla bugün başladı. 

Ders kitapları ve eğitim araçlarının tasarımında niteliği artırmaya yönelik  planlanan "Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Tasarım Çalıştayı" Bakanlık hizmet birimlerinde ders kitaplarının tasarım sürecinde görev alan tasarımcılar, alan öğretmenleri ve ilgili daire başkanlarının katılımıyla bugün başladı.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, çalıştayın açış konuşmasında, ders kitaplarının görsel tasarımının eğitim süreçlerindeki kritik rolüne dikkat çekti. Renk, grafik ve sayfa düzeni gibi unsurların öğrencilerin dikkatini çekmek, öğrenmeyi kolaylaştırmak ve bilginin kalıcılığını artırmak açısından büyük bir etki taşıdığını belirtti. Eğitimde "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" vizyonunun önemini vurgulayarak ders kitaplarının yalnızca bilgi aktaran araçlar değil, aynı zamanda öğrencilerin düşünme becerilerini geliştiren ve öğrenme motivasyonlarını artıran yol arkadaşları olması gerektiğini ifade etti. Günümüzde görsel unsurların çocuklar üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak estetik ve işlevsellik dengesine sahip tasarımlar geliştirilmesinin gerekliliğine işaret etti. Kurul Başkanı, çalıştayın temel hedeflerinden birinin, ders kitaplarının tasarımında uluslararası iyi örneklerin incelenerek mevcut uygulamalara katkı sağlayacak yenilikçi çözümler geliştirmek olduğunu belirtti. Ayrıca, kitap tasarımında içindekiler sayfası, ikonlar ve haritalar gibi standartlaştırılabilecek alanların belirlenmesinin, öğrenmeyi kolaylaştırıcı bir ortak dil oluşturulması açısından önem taşıdığını dile getirdi.

Ayrıca, Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ders Kitapları, Kültür Eserleri ve Yayımlar Daire Başkanı Habip Salbaş da ders kitabının baskı süreçlerinde tasarım unsurlarının önemine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Sunuda özellikle dijital ortamdaki tasarımla baskıdan çıkan kitaptaki farklılıkların nedenlerine dikkat çekti.

Çalıştayın ilerleyen bölümlerinde ,Taslak ders kitapları ve eğitim araçlarının inceleme ve değerlendirilmesinde esas olacak kriterlerden "Görsel ve İçerik Tasarımının Uygunluğu" kriteri de somut örnekler üzerinden katılımcılara aktarıldı.

Çalıştayın ilk gününde 37 ülkeden 750 ders kitabı atölye çalışması şeklinde incelenerek uluslararası iyi örneklerin tespit edilmesi, mevcut uygulamalarla karşılaştırılması ve tasarıma yönelik ortak bir anlayışın geliştirilmesi hedeflenmiştir.  Çalıştayın ikinci gününde ise "Ders kitapları ve eğitim araçlarını daha etkili nasıl tasarlayabiliriz?" sorusuna yanıt aranacaktır. Özellikle ders kitabı tasarımına yönelik mevcut sorunların ve çözüm önerilerinin tartışılması, mevcut görsel tasarım ve içerik tasarımı yönünden inceleme ve değerlendirme kriterlerine yönelik görüş ve önerilerin alınması, içindekiler sayfası, ikon kullanımı ve haritalar gibi standartlaştırılabilecek yapıların belirlenmesi ve tasarım önerilerinin tartışılması hedeflenmektedir.

Çalıştay sonunda, toplanan geri bildirimler ve hazırlanan raporlar doğrultusunda, ders kitaplarının tasarımına ilişkin stratejiler belirlenecek ve standartlar oluşturulacaktır.