Denizli’de Güvey Gezdirme geleneği 30 yıl sonra yeniden yaşatıldı

Denizli’de Güvey Gezdirme geleneği 30 yıl sonra yeniden yaşatıldı

Denizli’de Güvey Gezdirme geleneği 30 yıl sonra yeniden yaşatıldı

Denizli Buldan’ın unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerinden olan Güvey Gezdirme geleneği, aradan geçen 30 yıl sonra yeniden yaşatıldı.

Buldan esnaflarından Hakan Ayetekin’in oğlu Nafiz Oğuzhan Aytekin’in düğününde, yıllardır unutulmuş bir düğün geleneği olan Güvey Gezdirme tekrar gün yüzüne çıktı. Damadın arkadaşları tarafından organize edilen gelenekte, gelin baba evinden getirildikten sonra damat ve arkadaşları helva, çörek yemeye gitti. Damadın önceden evlenip tecrübe kazanmış olan sadıcı, yeni güveye evlilik hakkında tüyolar verip akıl hocalığı yaptı. Damat Nafiz Oğuzhan Aytekin ve arkadaşları, Topdamı mevkiinde unutulmaya yüz tutmuş Güvey Gezdirme geleneğini tekrar yaşatırken, hep birlikte helva çörek yiyerek neşeli saatler geçirdi.

Buldan’da 30 yıl sonra yeniden yaşatılan Güvey Gezdirme geleneği için Gölbaşı Mahallesi gençleri Sarıçalı bölgesini, Karşıyaka Mahallesi gençleri Çamlık bölgesini, Çaybaşı ve Düzalan mahallesi gençleri Turfan Yüzü bölgesini, Yeni Mahalle gençleri Yonatça mevkiini, Cumhuriyet Mahallesi gençleri Gayran Gaşı bölgesini, Güroluk ve Helvacılar mahallesi gençleri ise Topdamı bölgesini tercih ediyorlardı.