Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Atay: “Nitelikli insan kaynağının artırılmasına yönelik geliştirdiğimiz projeler ile çıktıları ölçülebilir olumlu sonuçlar aldık”

10.09.2024 14:10:26

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Atay: “Nitelikli insan kaynağının artırılmasına yönelik geliştirdiğimiz projeler ile çıktıları ölçülebilir olumlu sonuçlar aldık”

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, ikiz dönüşüm ve yapay zekanın zorunlu kıldığı iş gücü piyasasındaki değişime uyum sağlamanın günümüz ekonomileri açısından kaçınılmaz bir olgu olduğunu belirterek, “Ülkemizde gerekli beceri ve yetkinliklerle donatılmış nitelikli insan kaynağının artırılmasına yönelik geliştirdiğimiz kapsayıcı, şeffaf ve veriye dayalı karar süreçlerini destekleyen projeler ile çıktıları ölçülebilir olumlu sonuçlar aldık. Fransa, İtalya, İspanya gibi Akdeniz Havzasındaki ülkelerden genç istihdamında daha iyi duruma geldiğimiz, Avrupa Birliği (AB) ortalamasını ise yakaladığımızı söyleyebiliriz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinden yapılan açıklamada, Ofis’in 2023 yılında başlattığı Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması çalışmalarına hız verildiği belirtildi. Türkiye’nin 2024 yılı sonu itibarıyla 15 bin doları aşkın kişi başı gayrisafi milli hasıla (GSMH) ile dünyada üst gelir grubu ülkeler arasına girmeye hazırlandığı kaydedilen açıklamada, Ofis’in Türkiye’nin ulaştığı yeni ekonomik büyüklüğe uygun, içinde yer alacağı gelişmiş ekonomilerle rekabet edebilecek ve sürdürülebilir büyümesini devam ettirecek bir insan kaynağı planlaması gerekliliği doğrultusunda önemli bir projeyi hayata geçireceği bilgisi verildi.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Yakın Zamanda Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YÖİKK) kapsamındaki düzenli toplantılara dahil edilen Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi başkanlığında piyasaların ihtiyaç duyduğu Mesleki Eğitimden İstihdama Geçiş (MEİS) ile ilgili bir çalışma grubu oluşturuldu. İş gücü arzını oluşturan başta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) gibi paydaşların yanında talep tarafında yer alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi çatı meslek örgütlerinin de olduğu yirmiyi aşkın paydaşla üç yıl boyunca uygulanacak bir eylem planı hazırlandı. Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması’nın çalışmaları MEİS Eylem Planı kapsamında birinci öncelikli politika olarak yer alacak.

“Ulaştığımız sonuçlarla Avrupa Birliği (AB) ortalamasını ise yakaladığımızı söyleyebiliriz”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, ikiz dönüşüm ve yapay zekanın zorunlu kıldığı iş gücü piyasasındaki değişime uyum sağlamanın günümüz ekonomileri açısından kaçınılmaz bir olgu olduğunu belirterek, “Ülkemizde gerekli beceri ve yetkinliklerle donatılmış nitelikli insan kaynağının artırılmasına yönelik geliştirdiğimiz kapsayıcı, şeffaf ve veriye dayalı karar süreçlerini destekleyen projeler ile çıktıları ölçülebilir olumlu sonuçlar aldık. Örneğin, TÜİK verilerine göre 2019’da yüzde 28,5 olan 20-24 yaş grubu işsizliği 2023 yılı sonunda yüzde 18,2’ye düşmüştür. Bu zaman diliminde 10,3 puanlık iyileşmenin olduğunu görmekteyiz. Analiz sonuçlarına göre bu iyileşmenin 6,1’lik kısmını geliştirdiğimiz objektif araçların sağladığı bulgusuna ulaşıyoruz. Bu iyileşme ile genel işsizliğin azalmasına 0,61 puan katkı ürettiğimiz görülmektedir. Ulaştığımız bu sonuçlarla Fransa, İtalya, İspanya gibi Akdeniz Havzasındaki ülkelerden genç istihdamında daha iyi duruma geldiğimiz, Avrupa Birliği (AB) ortalamasını ise yakaladığımızı söyleyebiliriz” dedi.