Tarih: 30.04.2025 12:08

Çocuklarda sindirim sistemi cerrahisinde uzman yaklaşım

Facebook Twitter Linked-in

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Zeytun, doğumsal anomalilerden edinsel sindirim sistemi sorunlarına kadar geniş bir yelpazede cerrahi müdahaleler gerçekleştirerek, çocukların sağlıklı bir geleceğe adım atmasını sağlıyor.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Zeytun, erken tanı konulmadığı taktirde çocuklarda sindirim sistemi hastalıklarının ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, "çocukların sindirim sistemi, gelişim aşamalarına bağlı olarak daha hassas ve kırılgandır. Bu nedenle, yaşadıkları mide-bağırsak sorunları, erken müdahale edilmezse ciddi gelişimsel sorunlara yol açabilir" dedi.
Çocuklarda sık görülen sindirim sistemi hastalıkları
Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Zeytun, çocuklarda sık görülen sindirim sistemi hastalıklarına dikkat çekerek, "Çocuklarda sindirim sistemi sorunlarının başında doğumsal anomaliler yer alır. Özofagus atrezisi, anal atreziler, intestinal malrotasyon, omfalosel ve gastroşizis gibi doğumla birlikte gelen ciddi durumlar erken müdahale gerektirir. Bu durumlar, doğumdan hemen sonra yapılan cerrahi müdahalelerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bebeklerde sık rastlanan ve şiddetli kusma ile kendini gösteren pilor stenozu, cerrahi müdahale ile kısa sürede çözülebilen bir durumdur. Erken tanı ile bebeğin sağlığı hızla düzelir ve iyileşme süreci çok kısa olur. diğer yandan Hirschsprung hastalığı, kalın bağırsağın sinir hücrelerinden yoksun olması nedeniyle ortaya çıkar. Bu rahatsızlık, cerrahi müdahaleyle kalıcı olarak tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erken teşhis, çocuğun hayat kalitesini artırarak uzun vadeli komplikasyonları engeller" dedi.
Gastroözofageal Reflü (GER), hastalığına da dikkat çeken Doç. Dr. Zeytun, "İnatçı reflü durumlarında ilaç tedavisi yetersiz kalabilir. Bu durumda cerrahi yöntemlerle mide ve yemek borusu arasındaki kapak sistemi güçlendirilebilir. GER, zamanında müdahale edilmezse büyüme geriliği ve nefes alma problemleri gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Gelişen teknolojiyle birlikte, açık cerrahi yerini laparoskopik (kapalı) cerrahi tekniklerine bırakmaktadır" ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Zeytun, laparoskopik cerrahinin çocuklar üzerindeki faydalarını anlatarak, "Küçük kesilerle yapılan bu ameliyatlar sayesinde çocuklar hem daha az ağrı hissediyor, hem de çok daha hızlı iyileşiyor. Aynı zamanda estetik açıdan da daha başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Laparoskopik cerrahinin en büyük avantajlarından biri, iyileşme sürecinin çok daha hızlı olmasıdır. Çocuklar, açık cerrahiye göre daha kısa bir sürede günlük aktivitelerine dönebilir ve estetik açıdan daha az iz kalır" ifadelerine yer verdi.
Erken tanı ile sağlıklı gelecek
Birçok sindirim sistemi rahatsızlığı, erken dönemde tanı konulmadığında büyüme geriliği, gelişim bozuklukları ve tekrarlayan enfeksiyonlarla sonuçlanabilir. Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Zeytun, "Ailelerin çocuklarında tekrarlayan kusma, karın şişliği, dışkılama problemleri veya kilo alamama gibi belirtileri ciddiye alarak bir çocuk cerrahına başvurmaları gerekiyor" dedi.
Çocuklara özel cerrahi yaklaşım: Duygusal ve fiziksel iyileşme
Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Zeytun, "Bir çocuğun hem fiziksel hem de psikolojik olarak bu süreci en sağlıklı şekilde atlatması, cerrahın yaklaşımıyla doğrudan ilişkilidir" diyerek, çocuklara özel cerrahi anlayışın önemini vurguladı. Diğer yandan çocukların, cerrahi süreçten önce ve sonra psikolojik olarak desteklenmeleri gerekli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Zeytun, bu süreçte çocuğun duygusal iyileşmesi, fiziksel iyileşmesinin yanı sıra önemli olduğunu aktardı.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB