Tarih: 13.08.2024 13:26

Cıvanın insan sağlığına etkisi

Facebook Twitter Linked-in

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde muskadan dökülen cıvayla temas eden 3 kişi hastanelik oldu. Olay sonrası cıvanın insan sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin ADÜ Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Özlüler açıklamada bulundu.
Kuşadası ilçesi Ege Mahallesi’nde akıllara durgunluk veren bir zehirlenme olayı yaşandı. 14 yaşındaki S.B. isimli çocuk nazardan koruması amacıyla boynunda asılı olan muskayı merak edip açtı. Bu sırada muskanın içinde bulunan cıva çocuğun üzerine döküldü. Muskadan dökülen cıvaya temas eden çocuk, anne ve bir kadın rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Cıvanın insan sağlığı üzerinde etkisine ilişin Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Özlüler açıklamalarda bulundu.
Cıvanın özellikle endüstrileşmenin de artmasıyla birlikte sanayide çok fazla kullanımı artan doğada da bulunan bir ağır metal olduğunu belirten Doç. Dr. Özlüler, “Normalde cıva; parlak gümüş renginde, kokusuz ve oda sıcaklığında normal sıvı halde bulunmakta olan ağır bir metaldir. Ancak oda sıcaklığında çok kolay buharlaşıp insanları ve insan sağlığını tehdit edebilir hale gelebilir. Cıva buharlaşıp açığa çıktığı ortamlarda çok kolaylıkla sulunum yoluyla akciğere alınabilir. Akciğerde hızla kan dolaşımına geçerek diğer organlara ve dokulara dağılımı gerçekleşir. Cıva özellikle akciğerle beraber daha çok beyni ve santral sinir sistemini etkileyebilir. Özellikle psikiyatrik bozukluklar, bilinç değişiklikleri, ölüm gibi bulgularla ortaya çıkabilir” dedi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB