Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, ‘Çin’in 15’inci 5 Yıllık Planı ve Dünyaya Fırsatları’ başlıklı bir etkinlik düzenledi. Toplantıda, Çin'in önümüzdeki dönem için hazırladığı ekonomik, teknolojik ve küresel iş birliği stratejileri detaylı bir şekilde tartışıldı.
Etkinlikte, 5 yıllık planın yenilikçilik ve yüksek kaliteli kalkınma odaklı olduğu ve uluslararası iş birliğini güçlendirmeyi hedeflediği vurgulandı. Çin ile diğer ülkeler arasında ticaret, yatırım ve teknoloji alanlarında yeni iş birliklerinin geliştirilmesi için fırsatlar masaya yatırıldı.
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Jiang Xuebin, "Çin’in önümüzdeki 5 yıllık gelişimi için gerekli planlar yapılmıştır. Bu toplantı, uluslararası toplumun dikkatini çekmiş ve Türkiye’de de ilgi görmüştür" ifadelerini kullandı.
Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Mali ve Ekonomik İşler Komitesi Ofisi Başkan Yardımcısı Han Wenxiu, Türkiye-Çin ilişkilerinin geleceğine dair önemli mesajlar verdi. Wenxiu, Devlet Başkanı Xi Jinping ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki stratejik ilişkilerin gelişme eğilimini koruduğunu belirtti. İkili mutabakatların hayata geçirilmesi için çaba sarf edileceğini ve karşılıklı siyasi güvenin pekiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Han Wenxiu, Ekim 2025'ten beri hazırlanan plan kapsamında Çin'in ekonomik gelişimine dair bilgilerin paylaşıldığını aktardı. 2025 yılında Çin'in ekonomik hacminin 140 trilyon dolara ulaştığını ve ortalama ekonomik büyümenin yüzde 5,4 olduğunu açıkladı. Ayrıca, Çin'de ortalama yaşam süresinin 79 yaşa ulaşarak orta gelirli ekonomiler arasında ilk sıralarda yer aldığını ifade etti.
Programa, Büyükelçi Jiang Xuebin, Han Wenxiu, Çin Komünist Partisi Dışişleri Müdür Yardımcısı Yu Wei, Merkez Maliyet ve Ekonomi Komitesi Bakan Yardımcısı Zhu Dantao'nun yanı sıra akademisyenler ve iş dünyası temsilcileri katıldı.