Çerkeş’in damak çatlatan coğrafi işaretli lezzetleri tanıtıldı

Çerkeş’in damak çatlatan coğrafi işaretli lezzetleri tanıtıldı

Çerkeş’in damak çatlatan coğrafi işaretli lezzetleri tanıtıldı

Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde coğrafi işaretli ürün statüsünde koruma altına alınan altı yöresel lezzet, düzenlen toplantıda tanıtıldı. Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, ilçenin yöresel lezzetlerinin tanıtılması için 10 yıldır çabaladıklarını söyledi.
Çankırı’nın Çerkeş ilçesine ait yöresel lezzetler, coğrafi işaret alarak tescillenmeye devam ediyor. Bu çerçevede ürünler hem korunuyor hem de gelecek nesillere tanıtılıyor. Çerkeş’e has olan ve coğrafi işaret alarak tescillenen Çerkeş lokumu, badıma bükmesi, pırasa dolması, su böreği, sırma baklavası ve Çerkeş kurabiyesi gibi eşsiz tatlar, Tarihi Işıklar Konağı’nda bulunan Çerkeş Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nde üretilip satışa sunuluyor. Kooperatif aracılığıyla üretilen bu ürünler, ilçenin kültürel mirasının yaşatılmasına katkı sağlamasının yanı sıra ilçe ekonomisine de önemli bir değer katıyor. Kadın girişimcilerin desteğiyle üretilen ve satılan bu lezzetler, ilçenin tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. İlçenin 6 coğrafi işaretli lezzeti, düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

“İlçemizin yöresel lezzetlerini her daim ülkemize tanıtmak için elimizden geldiği kadar çaba sarf ediyoruz”
Yöresel lezzetlerin gelecek nesillere aktarılmasını hedeflediğini belirten Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, “Çerkeş’in mutfak kültürünü tanıtmayı 10 yıldır amaç edindik. Bunlarla ilgili her çalışmayı ilçemiz için yapıyoruz. İlçemizin yöresel lezzetlerini her daim ülkemize tanıtmak için elimizden geldiği kadar çaba sarf ediyoruz. Amacımız sadece bu lezzetleri tanıtmak değil, aynı zamanda geçmişte babaanne ve annelerimizin yaptığı yöresel lezzetleri gelecek nesillere aktarmak. 6 ürünümüzün tescilini aldık. Gelecek nesillere Çerkeş’imizin yöresel lezzetlerini aktarmış olacağımızın gururuyla yaşıyoruz” dedi.

“Benim favorim pırasa sarması”
Pırasa sarmasını çok beğendiğini söyleyen Çerkeş Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu da, “Benim favorim pırasa sarması. Hepsi birbirinden güzel ama ben pırasa sarmasını çok beğendim” diye konuştu.

“Geçmişten günümüze uzanan o lezzetin hiç bozulmadan burada kaldığını görüyoruz”
Geçmişteki lezzetlerin hiç bozulmadan günümüze geldiğini belirten Huriye Özener, “Bu ürünleri tattıktan sonra ‘çocukluğumuza geri döndük’ diyenler var. Badıma bükmesini tadanlar da yaptıkları ekmeğe benzetiyor. Geçmişten günümüze uzanan o lezzetin hiç bozulmadan burada kaldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Herkese tavsiye ederim”
Yöresel lezzetleri herkese tavsiye ettiğini söyleyen Sibel Demir, “Badıma bükmesini çok beğendim. Börekleri ve kurabiyesi çok güzel. Herkese tavsiye ederim” şeklinde konuştu.