Büyükşehir'in dikkat çeken sanat sergisi

Büyükşehir

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş. hediyelik eşya satış ofisi kalenin içinde Pandemi yasaklarının ardından faaliyete geçti. KAYMEK’te çalışan sanatkâr hocaların eserleri burada sergilenip satışa sunuluyor.

KAYMEK Kadınları iş hayatına dahil etmeyi amaçlıyor
 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mesleki Eğitim ve Kültür Anonim Şirketi’nin temel amaçlarından olan bu güne kadar sayısız insana eğitim, sağlık, sosyal konularda destek olan KAYMEK İşsizlik ve boş zamandan dolayı oluşabilecek psikolojik ve sağlık sorunlarının giderilmesi ve bunun yanında sektörün ihtiyaç duyduğu ara kademe iş gücünü karşılamaya yönelik meslek ve beceri eğitimleri vermeye devam ediyor. Aynı zamanda sergide bütün branşlar için 7’den 70’e kurs imkânı ücretsiz belediye tarafından karşılanıyor. MEB onaylı sertifika alma imkânı ve Sergide ayrıca kursiyer de isterse kursiyerin ürünleri satışa çıkartılıyor. 

KAYMEK bebekleri 
KAYMEK bebekleri olarak tarihe geçen bu bebekler, çorapla yapılıyor. Türkiye genelinde tek olan bu bebekleri yalnızca KAYMEK’de görevli Sevgi Atik yapabiliyor. Patent alınması için uğraşılan bu bebeklerin esas yapılma amacı 23 Nisan Konsepti, Konsept için bebeklerden 150 adet hazırlandı. Bebeklerin geçtiğimiz 23 Nisanda 70’li yıllarda çocuklar tarafından oynanan oyunların yeniden canlandırılması için kullanılması gerekiyordu bebekler Covid-19 salgını nedeniyle 23 Nisan’da sergilenemedi. 

Kumaş üzerinde Ebru 

Sergide dikkat çeken diğer sanat ürünlerinden biri olan, Osmanlı'dan kalma unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan Ebru Kayseri’de ilk kez KAYMEK sayesinde kumaşa işlenerek yeniden hayat buluyor. Eserler ilk olarak şaplı suda bekletiliyor. Ardından teknede öd suyuna yatırılan eserlere istenilen renkte boyalar eklendikten sonra kurutuluyor. Kurutma işleminin ardından ödün kokusunu gidermek için Vernelli suya yenide daldırılıyor. Ütüleme işlemi yapıldıktan sonra eser sergide ziyaretçilerle buluşuyor. 


Seramik Sanatı 
Sergide El sanatlarının olmazsa olmaz Seramik Sanatı da yer alıyor. Yoğurulan kil çeşitli yöntemlerle şekillendirildikten sonra Fırınlama aşamasına geliyor ürün kullanılan kile bağlı olarak tarh sıcaklığında pişirildikten sonra 950-1000 derece arasında, porselen ve stoneware ise 1200-1300 derece arasında fırınlandıktan sonra sergide yer bulabiliyor.

Haber: F. Taha Çerçiler