‘Bozkırda Türk İzleri: Ortak Miras, Ortak Gelecek’ projesinin ilk ayağı Moğolistan’da gerçekleştirildi

9.07.2025 14:54:35

‘Bozkırda Türk İzleri: Ortak Miras, Ortak Gelecek’ projesinin ilk ayağı Moğolistan’da gerçekleştirildi

Ordu Üniversitesi koordinatörlüğünde düzenlenen ‘Bozkırda Türk İzleri: Ortak Miras, Ortak Gelecek’ projesinin ilk ayağı, Moğolistan’da gerçekleştirildi. Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, üniversitesi ve ülke adına çok kıymetli bir çalışmaya imza attıklarını kaydetti.
Proje kapsamında Türkiye’nin çeşitli üniversiteleri ile Moğolistan ve Kazakistan’dan toplam 30 akademisyenin katılımıyla bilimsel çalıştay ve saha incelemeleri gerçekleştirildi. Türk tarihinin ve Türk dilinin Orta Asya bozkır coğrafyasındaki izlerinin disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alındığı çalıştay oturumlarında yapılan akademik sunumlar ve tartışmalar sonucunda, ortak mirasın bilimsel temelde yeniden değerlendirilmesine imkan sağlayan önemli çıktılar elde edildi. Çalıştay sonrası gerçekleştirilen saha çalışmaları ile Türk kültür tarihi açısından önem arz eden alanlarda yerinde incelemeler yapıldı.

"Üniversitemiz ve ülkemiz adına çok kıymetli bir çalışmaya imza attık"
Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, ilk ayağı Moğolistan’da gerçekleştirilen proje kapsamında yaptığı açıklamada, "Ordu Üniversitesi koordinatörlüğünde Moğolistan’da gerçekleştirilen ‘Bozkır’da Türk İzleri: Ortak Miras, Ortak Gelecek’ adlı çalıştayımız başarılı bir şekilde tamamlandı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle yürütülen bu değerli çalışmanın koordinasyonunu üniversitemiz üstlendi. Moğolistan’da gerçekleştirilen saha gezisinde, ilgili bölgelerde kapsamlı araştırmalar yapıldı. Bilim insanı arkadaşlarımızdan önemli literatür bilgileri ve belgeler temin edildi. Türkiye’den, özellikle üniversitemizden gönderdiğimiz akademisyenlerimiz yerinde incelemelerde bulunarak veri topladılar. Oldukça verimli geçen ve bilimsel anlamda önemli kazanımlar sağladığımız bu çalışma ile üniversitemiz ve ülkemiz adına çok kıymetli bir çalışmaya imza attık. Bu sürecin başarıyla tamamlanmasında katkı sunan tüm akademik ve idari ekibimiz ile katılımcılar ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.
TİKA desteğiyle, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Moğolistan Devlet Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi-MUİS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü iş birliğinde Moğolistan’da düzenlenen çalıştay ve saha incelemelerine Ordu Üniversitesi’ni temsilen Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Timur ve Prof. Dr. Alparslan İnce katıldı. Yürütücülüğünü, Doç. Dr. Murat Özkan ve Doç. Dr. Abdulkadir Öztürk’ün yaptığı projede; Doç. Dr. Hüseyin Yıldız ve Dr. Öğr. Üyesi Kamil Yavuz araştırmacı olarak yer aldı.
Projenin bundan sonraki ayaklarının da proje ekibi tarafından verimli bir şekilde tamamlanması bekleniyor.