Biden, Ankara’daki takas operasyonuyla ABD’ye dönenleri karşıladı

2.08.2024 11:45:09

Biden, Ankara’daki takas operasyonuyla ABD’ye dönenleri karşıladı

ABD Başkanı Joe Biden, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yönetiminde Ankara’da yapılan takas operasyonunun ardından ABD’ye dönen 3 ismi Andrews Hava Üssü’nde karşıladı.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Ankara’da ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonunu gerçekleştirdi. Operasyon kapsamında serbest kalan Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich, eski ABD deniz piyadesi Whelan, Rusya-ABD çifte vatandaşı gazeteci Alsu Kurmasheva ile Rus muhalif Vladimir Kara-Murza ABD’ye döndü. ABD’li 3 isim ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Başkan Kamala Harris tarafından Maryland eyaletindeki Joint Base Andrews üssünde karşılandı. Havalimanında karşılama sırasında konuşan Biden, “Acımasız çileleri sona erdi” dedi.
Açıklamasını, “"Bunun gibi anlaşmalar zor kararları da beraberinde getirir" diyerek sürdüren ABD Başkanı Biden, “Benim için Amerikalıları yurt içinde ve yurt dışında korumaktan daha önemli bir şey yoktur. Bugün, dostlarımızın olmasının neden hayati önem taşıdığının güçlü bir örneği” ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Biden ayrıca, “Haniye suikastı ateşkes görüşmelerine yararlı olmayacaktır” dedi.
Serbest bırakılan 3 ABD’linin sağlık kontrollerinden geçirilmek üzere Texas’taki Brooke Ordu Tıp Merkezine götürüleceği belirtiliyor.
Rusya’da mahkeme, The Wall Street Journal’ın 32 yaşındaki gazetecisi Evan Gershkovich’i casusluktan suçlu bularak 16 yıl, ABD’li bir diğer gazeteci Alsu Kurmasheva ise Rus ordusu hakkında “yalan” bilgi yaydığı gerekçesiyle 6,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Amerikan yeşil kart sahibi Rus muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza ise Rusya’da Ukrayna savaşını eleştirdiği gerekçesiyle “vatana ihanet” dahil çeşitli suçlamalarla suçlanmış ve 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.