Bayramda da gıda denetimi devam etti
Ramazan boyunca olduğu gibi bayramda da Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tüketimi artan sektörlere yönelik gıda denetimlerimiz devam etti.
Yurt genelinde Ramazan ayı içinde tüketimi çok fazla olan un ve unlu mamuller, pasta ve tatlılar, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi işletmelere yönelik başlatılan denetimler, bayramla birlikte tatlı, pasta, şekerleme üretim ve satışını yapan işletmelere yoğunlaştı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Ramazan ayı öncesinde başlayan denetimlerin devam ettiğini ve bayramda da halkın güvenilir, sağlıklı gıdaya ulaşması için daha da arttırıldığını kaydetti. Kökçüoğlu, "Ramazan Bayramı ile ilgili şekerleme, kuruyemiş, unlu mamuller, tatlı gibi gıda ürünlerin satıldığı ve tüketildiği yerlerde gıda denetimlerini diğer aylara göre nispeten daha fazla artırarak, hem vatandaşlarımızın hem de bu sektörde görev alan ve bu işi yapan işletmelerimizin topluma güvenli gıdayı bu zaman dilimi içerisinde sunmaları için denetimlerimizi devam ettiriyoruz" dedi.
Hem toplu tüketim yerlerinde hem de üretim yerlerinde denetim görevlilerinin bayram sonuna kadar denetimlerine devam edeceğini kaydeden Kökçüoğlu, "Denetimlerde hijyen, üretilen ürünün içeriğindeki maddeler, etiket bilgileri, bunların üretim tarihi, son kullanma tarihi, piyasaya arz şekli, paketleme şekli ve mevzuatlara uygunluğuna bakılıyor. Halkımızın güvenilir ve sağlıklı gıda tüketmesi için denetimlerimiz devam edecek" şeklinde konuştu.
Kökçüoğlu şöyle devam etti:
"Adana’da 2017’si gıda üretim yeri, 9200’ü gıda satış yeri ve 5467’si gıda toplu tüketim yeri olmak üzere toplam 17641 gıda işletmesi bulunuyor. İl Müdürlüğümüz tarafından 2024 yılı içinde 31.119 resmi gıda denetimi yapılmış olup, yine 2024 yılı içinde denetimi yapılan işletmelerden 2127 adet gıda numunesi alımı yapıldı. Alınan numuneler ve yapılan denetimlerde karşılaşılan olumsuzluklar sonucunda 373 idari yaptırım cezası uygulandı ve 21 milyon 135 bin Türk Lirası ceza kesildi. 2025 yılı içerisinde ise 1 Ocak tarihinden 20 Mart 2025 tarihine kadar 5947 denetim yapılmış ve 393 numune alınarak analize gönderildi.
Bakanlığımızın "en iyi denetçi tüketicidir" prensibinden hareketle uygulamaya koyduğu ALO GIDA 174 hattı 7 gün 24 saat tüketicilerimizin hizmetinde olup, gıda ile ilgili karşılaşılan her türlü olumsuzluk bu hatta ihbar edilebilir."