Başkan Kallat: "MEB, telafisi mümkün olmayan uygulama, iş ve işlemlerden kaçınmalıdır"

8.09.2024 22:16:55

Başkan Kallat: "MEB, telafisi mümkün olmayan uygulama, iş ve işlemlerden kaçınmalıdır"

Eğitim-Bir-Sen Manisa 1 Nolu Şube Başkanı ve Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Halil Kallat bazı illerde milli eğitim müdürlüklerinin norm kadrolarını güncellemeden işlem yaptıklarını belirterek, "MEB, telafisi mümkün olmayan uygulama, iş ve işlemlerden kaçınmalıdır" dedi.
"Eğitim-öğretim yılının başladığı bu zaman diliminde bazı illerde il millî eğitim müdürlükleri Milli Eğitim Bakanlığının 26.08.2024 tarihli ve 2024/57 sayılı Genelgesine dayanarak norm kadrolarını güncellemeden işlem yaptığı görülmektedir." diyen Kallat, "Şöyleki; MEB söz konusu Genelgeye göre tercihlerine atanamayan öğretmenlerin öncelikle norm fazlası oldukları ilçe içerisinde, bunun mümkün olmadığı durumda ise il genelindeki herhangi bir kuruma resen atamalarının yapılacağı belirtilmişti. Ancak norm fazlası öğretmenlerin mazeretleri ve tercihlerinin de dikkate alınarak Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 53’üncü maddesi gereğince atamalarının yapılacağı belirtilmektedir. Bakanlığın talimatıyla il müdürlüklerinin, yönetmeliğin ilgili hükmü gereği norm kadro güncelleme takvimini beklemeksizin; yeni açılan/kapatılan okullar/sınıflar, seçmeli derslerin oluşturacağı öğretmen ihtiyacı, proje okulu güncellemeleri ve geçici görevlendirmeler gibi norm kadro sayısına doğrudan etki edecek faktörlerin olgunlaşmasını ve netleşmesini beklenmeden yapacağı aceleci işlemler, öğretmenleri mağdur edecektir." diye konuştu.

Genelge gözden geçirilmeli
Bakanlığın bir an önce genelgenin resen atamayı içeren maddelerini yeniden gözden geçirerek oluşacak mağduriyetlerin önüne geçmesinin elzem olduğunu kaydeden Kallat şunları söyledi: "Ayrıca söz konusu norm fazlası atamaların henüz norm güncellemeleri yapılmadan gerçekleştirilmesi öğretmenlerin mağduriyetine yol açacaktır. Normlar güncellenmeden yapılan atamalar sonucunda eğitim kurumlarına atanan yüksek puanlı öğretmenler norm güncellemeleri sonucunda normlarının düşmesine bağlı olarak o okuldaki düşük puanlı öğretmenlerin norm fazlası olmasına sebep olacağından mağduriyetlere yol açacağı için hukuki davalara konu olacağı açıktır. Bu durum hem çalışma barışını bozacak, hem de yeniden bir norm fazlası öğretmen atamasını kaçınılmaz kılarak emek, kaynak ve zaman israfına yol açacaktır. Bu nedenle norm fazlası atamaları, eğitim kurumları norm güncellemeleri yapıldıktan sonra gerçekleştirilmeli, il müdürlükleri yeni mağduriyetlere sebebiyet verecek ve telafisi mümkün olmayan uygulama, iş ve işlemlerden kaçınmalıdır."