BARÜ, Kosova ile bilimsel iş birliği ağını güçlendiriyor

BARÜ, Kosova ile bilimsel iş birliği ağını güçlendiriyor

BARÜ, Kosova ile bilimsel iş birliği ağını güçlendiriyor

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerindeki iş birliklerinin geliştirilmesi için Kosova’da çeşitli temaslarda bulunuldu.
Dünyanın farklı coğrafyalarından birçok yükseköğretim kurumu ile bilimsel ve akademik iş birlikleri bulunan Bartın Üniversitesinin (BARÜ) sürdürülebilirlik odağında yürüttüğü uluslararasılaşma çalışmaları çerçevesinde adımlar atılmaya devam ediliyor. Kaliteli eğitim-öğretim ortamı, nitelikli akademik kadrosu, modern ve akıllı teknolojilerle donatılmış laboratuvarları bulunan BARÜ’de son olarak Kosova’nın saygın üniversitelerinden Universum International College ile çeşitli temaslarda bulunuldu. Bu kapsamda BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, başkent Priştine’de bulunan üniversiteyi ziyaret ederek Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Gentiana Berisha ve uluslararası iş birliklerinden sorumlu direktör Prof. Dr. Stephen Keck ile bir araya geldi. BARÜ Erasmus Kurum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yirmibeş’in de yer aldığı görüşmeler neticesinde iki üniversite arasında var olan Erasmus anlaşması, Erasmus ICM projesi ve akademik iş birliklerinin kapsamının genişletilmesine karar verildi.
Eğitim, bilim ve teknoloji alanlarında ikili iş birlikleri artırılacak
Universum International College yetkilileri ile yapılan görüşmelerde BARÜ’nün vizyon projeleri, nitelikli akademik kadrosu ve ihtisaslaşma alanı kapsamında yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verilirken bilim diplomasisi ağını ilerletebilecek ortak projeler değerlendirildi. Bu çerçevede Erasmus Capacity Building, Erasmus+ KA2 ortaklıkları, öğrenci ve personel değişim programları hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Ayrıca öğrenci odaklı çalışmalara önem veren iki üniversite arasında BARÜ’de bu yıl 7’ncisi uluslararası ölçekte düzenlenecek olan ‘Ar-Ge Proje Pazarı’nda proje tabanlı iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik yol haritası da belirlendi. "BARÜ 7’nci Uluslararası Proje Pazarı"nın ana temaları ve sürece yönelik bilgilendirmeler yapılırken Universium International College’da öğrenim gören ve ‘Benim de bir fikrim var’ diyen öğrenciler etkinliğe davet edildi.
Uluslararası alanda Türk kültürünü tanıtan faaliyetler yerinde görüldü
Rektör Uzun, Balkan temasları kapsamında Türk kültürünü, dilini ve tarihini tanıtmak amacıyla çeşitli kültür-sanat faaliyetleri yürüten Yunus Emre Enstitüsünün farklı ülkelerdeki temsilciliklerini de ziyaret etti. Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Arif Konak, Kosova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ramazan Yılmaz ve Prizren Yunus Emre Enstitüsü temsilcileriyle bir araya gelen Rektör Uzun, Türkiye’nin dünyaya tanıtılmasında köprü görevi gören enstitü bünyesindeki çalışmaları yerinde gördü. Kuzey Makedonya ve Kosova’dan BARÜ’ye gelebilecek öğrenciler için enstitü ile güç birliği içerisinde yapılabilecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. BARÜ’nün uluslararasılaşma vizyonu da aktarılarak uluslararası öğrencilere yönelik üniversitenin tanıtımı noktasında destek istendi.
“Küresel bir bakış açısıyla sürdürülebilir iş birlikleri hedefliyoruz”
Uluslararasılaşma stratejileri kapsamında bilimsel ve akademik iş birliklerinin önemini vurgulayan Rektör Uzun, “Üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme süreçlerindeki yetkinliğinin daha ileriye taşınması için dünyanın farklı noktalarındaki yükseköğrenim kurumlarıyla ortak çalışmalar yürütüyoruz. Küresel bir bakış açısıyla nitelikli eğitim ve araştırmada sürdürülebilir iş birlikleri hedefliyor, bilgi ve tecrübe paylaşımı yaparak kültürel etkileşimleri artırıyoruz. Bu noktada Universum International College yetkilileri ile bir araya gelerek iki üniversite arasında var olan iş birliklerini değerlendirdik, yapılabilecek ortak çalışmalar üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Uluslararasılaşma stratejileri kapsamında bilimsel ve akademik iş birliklerinin sürdürülebilir olması için çalışmaya devam edeceğiz. Bu düşüncelerle kurumsal ilerleyişimizde daha iyiye ulaşma noktasındaki destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.