Barış’ın 50’nci yılında Gaziantep Büyükşehir adaya desteklerini arttırarak sürdürüyor

Barış’ın 50’nci yılında Gaziantep Büyükşehir adaya desteklerini arttırarak sürdürüyor

Barış’ın 50’nci yılında Gaziantep Büyükşehir adaya desteklerini arttırarak sürdürüyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile kardeşlik bağları kapsamında adanın altyapısı, eğitimi ve ekonomisini güçlendirmek için yerel yönetimlere destek verdi. Gazimağusa’ya KKTC’nin en büyük robotik kodlama laboratuvarını GASMEK aracılığı ile adada açan büyükşehir ayrıca Gazimağusa ve Kapalı Maraş arasındaki yolun aydınlatma tesisini ve aydınlatmasını da yaparak ada turizmine büyük bir katkı sundu.
Yeşil Şehir Gaziantep ile yeşil ada KKTC arasında imzalanan kardeş şehir ve iş birliği protokolleriyle, adada bulunan belediyelerle hizmet kapasitesini arttırmak başta olmak üzere birçok alanda ortak projeler yürütüldü. Lefkoşa ve Gazimağusa ile kardeş şehir olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi adanın tamamında çalışma yürütürken aydınlatma çalışmaları, zeytin fidanı ile ekipman desteği verdi. KKTC’nin en büyük robotik kodlama laboratuarını Gazimağusa’da açtı. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yeşil ada Kıbrıs’a barış getiren Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü kutlanırken Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin de adaya destekleri ve sürdürülebilir iş birlikleri artarak devam ediyor.
KKTC’de tarım Gaziantep ile şimdi daha güçlü
KKTC’nin tarımının desteklenmesi ve bölgenin şartlarına göre uygun üretimin yapılması amacıyla başlatılan “Yeşil Şehirden Yeşil Adaya Projesi” kapsamında adada azalan zeytin ağacı sayısını arttırmak için Girne’ye 5 bin yeni fidan desteği verildi. Eğitim, çalıştay ve sempozyumlar düzenlendi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ayrıca KKTC çiftçilerinin yararlanması amacıyla zeytin üretimine yönelik alet ekipman parkını adaya kurdu. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi adada bulunan kadın kooperatiflerine destek amacıyla eğitimler verdi. Gazi şehir ve Türkiye’de bulunan başarılı örnek kadın kooperatifi temsilcilerinin tecrübelerini aktarmalarını sağladı.
Kapalı Maraş’ın aydınlatma çalışmalarını Gaziantep büyükşehir yaptı
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve kardeş Gazimağusa Belediyesi arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Gazimağusa’ya bağlı ve 46 yıl kapalı kalan Maraş Bölgesi’nin açılmasıyla bölgenin turizme ve şehre kazandırılması amacıyla destek verildi. Gaziantep Büyükşehir ekipleri Gazimağusa Laguna ve Maraş Bölgesi’nde aydınlatma direklerini yeniledi. Hayalet şehir olarak adlandırılan Maraş’ın yeniden turizme kazandırılması için kamuya ait açılan bölgelerin yol aydınlatmalarını tamamladı.
GASMEK, KKTC gençleri için yeşil adada
Yürütülen iş birliklerinin bir diğer başlığı ise eğitim oldu. Gaziantep’te yürüttüğü çalışmalar ve yakaladığı başarılarla adından sıkça söz ettiren GASMEK, Gazimağusa’da adanın tüm gençlerinin yararlanabileceği son teknolojiye ve gelişmiş donanıma sahip 2 Bilişim Teknolojileri sınıfını ve KKTC’nin en büyük STEM ve Robotik Kodlama Atölyesi’ni kurdu. Gazimağusa Belediyesi’ne bağlı Mesleki ve Sanatsal Eğitim Merkezleri’nde kurulan atölyelerde çocuklara ve gençlere çağın teknoloji bilgisi verilerek eğitimlerine destek olunuyor. Atölyelerde verilen eğitimlerde iş ve istihdam amaçlı sektörel ihtiyaçlar da dikkate alınıyor, bilişim odaklı teknolojik çalışmalar ön planda tutuluyor.
Atölyelerde bilişim teknolojileri ile robotik, matematik, geometri, fizik, fen bilimleri, elektronik, makine, teknoloji tasarım, uzay, havacılık gibi bilimsel alanlarda öğrencilere uygulamalı eğitimler veriliyor. Ayrıca GASMEK olarak merkezde eğitim verecek öğretmenlerin de ilgili konularda eğitimleri de üstlenildi.