BAKİ ERSOY SÖZÜNDE DURDU

BAKİ ERSOY SÖZÜNDE DURDU

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, KDV indirimi ve ilçelere yapılacak olan teşviklerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’un açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “21 Ağustos 2020 Cuma günü, Cumhurbaşkanlığı kararı ile yatırımlarda devlet yardımları hakkında önemli değişiklikler yapıldı, yatırım amaçlı bina-inşaat harcamalarındaki KDV istisnasının süresi uzatıldı.

Kararda geçici maddede yapılan düzenlemeyle yatırım amaçlı bina-inşaat harcamalarındaki KDV istisnasının süresi uzatıldı. Buna göre imalat sanayii yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımlar için 1 Ocak 2017-31 Aralık 2021 tarihi arasındaki bina-inşaat harcamalarında KDV uygulanmayacak. Ayrıca, altına dayalı entegre üretim tesisi kurulması teşvik kapsamına alındı. Öncelikli yatırım statüsünde yapılan bir değişiklikle, 500 TEP üzeri enerji tüketen imalathanelerin enerji tasarrufu yatırımlar, orta ve yüksek teknolojili ürünlere yönelik test merkezi yatırımları, demiryolu, denizyolu, havayolu yatırımları, ihtisas OSB’lerdeki yazılım yatırımları öncelikli yatırım kapsamında değerlendirilebilecek.

Kayseri’nin problemlerinin takipçisi olup, sık sık gündeme getiren MHP’li vekil, 2018 seçimlerinden sonra hemen hemen her platformda teşvik bölgelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getirmekteydi.

Cumhurbaşkanlığı kararının açıklanmasının ardından, MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, yazılı açıklama yapmış, açıklamasında Develi ve Özvatan ilçelerinin teşvikten yararlanamamış olmasına değinerek; “Bu konu için ilgili bakanlıkla irtibat halinde olup, konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini isterim.” İfadelerine yer vermişti. Sözünü tutan Ersoy, ilgili bakanlığa konu ile ilgili soru önergesi sundu.

Soru önergesinde aşağıdaki ifadelere yer veren Ersoy, konunun takipçisi olarak sözünde durdu.

21 Ağustos günü Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile bazı illerin yatırım teşvik bölgesi değişmesi ile birlikte, Kayseri ilinin 10 ilçesinin 3. Bölge teşvikleri kapsamına alındığını sevinçle öğrenmiş bulunuyoruz. Kayseri’nin taşra ilçelerinden olan Develi ve Özvatan ilçeleri ise teşviklerden yararlanamamıştır.

Bu kapsamda;

1) Sanayi teşviklerinden faydalanacak ilçeler hangi parametrelere göre belirlenmektedir?

2)    Kayseri’nin merkez ilçelerden sonra en büyük ilçesi olan ve gerek konumu, gerek turizm potansiyeli ile yatırımlara elverişli olabilecek Develi ilçesi ve özellikle de ilçenin mülki sınırlarını oluşturan Kızılırmak nehri ve ilçe içerisinden geçen Akdere sayesinde yaylacılık, mesire ve kamp turizmine elverişli olan Özvatan ilçesinin teşvik bölgelerinde değerlendirilmesi için yeniden bir düzenleme planlanmakta mıdır?”