Bakan Elvan'dan 128 Milyar Dolar açıklaması

Bakan Elvan

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan; "Merkez Bankası başkanımız geçen cuma 128 milyar dolar tartışmasına ilişkin açıklama yaptı. TCMB'nin temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır." dedi

Bakan Elvan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar;

Merkez olağanüstü bir durumla karşılaştığında doğrudan alım veya satım müdahalesi yapabiliyor. 15 gün sonra  ne kadar alım ve satım yaptığını kamuoyuyla paylaşıyor.

Hazine hesapları üzerinden döviz alım ve satım işlemi merkez bankası tarafından gerçekleştirilmiştir, Burada MB'nin bir banka aracılığıyla bu alım ve satım işlemlerinin elektronik işlem platformlarında gerçekleştiğini görüyoruz.

Bu platformda piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankalar yer alıyorlar, herhangi bir şahıs yok. Platformalarda işlem yapan taraflar birbirlerini bilmiyor. MB günlük bilançosunda da bu hareketleri rahat bir şekilde görebiliyorsunuz.

2017’deki protokol ve bu protokol çerçevesinde yapılan işlemler tamamıyla yasaldır. Herhangi bir şekilde yasalara aykırı bir durum söz konusu değildir.

Kimsenin yolsuzluk yaptığı söz konusu değil

Bunun örnekleri başka ülkelerde de var, biz de Kasım'dan bu yana böyle bir döviz alım satım işlemini gerçekleştirmedik. Kimseyi yolsuzlukla suçlayamazsınız. Kimsenin bir yolsuzluğu söz konusu değil. Bir takım iftira ve ithamlar kamuoyunda yer alıyor. Yolsuzluk yapıldı söylemleri doğru değil. Farklı görüşler ifade edebilirsiniz.

Karar Merkez Bankasının

Veriyi açıklama kararı tamamen Merkez Bankası'nın uhdesindedir. Ancak ben bu verilerin yayımlanmasında fayda görüyorum, tabii ki takdir Merkez Bankası'nın.

Para politikası çok hassas bir alan. Merkez Bankasının bağımsızlığına karşı hiçbir kavram ve eylemim olmadı. Merkez Bankası teknik düzeyde bir açıklama yapmadan benim Hazine ve Maliye Bakanı olarak bir açıklama yapmam Merkez Bankası'nın üzerine gölge düşürür diye açıklama yapmadım.