Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran'ın sınır komşusu olduğunu ve iki halkın birbirine çok benzediğini vurguladı. Yoğun ticari ve sosyal ilişkiler nedeniyle İran'da olacak her şeyin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini belirterek, gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ifade etti.
Bakan Fidan, "Biz İran'a yönelik bir askeri müdahaleye karşıyız" dedi. İran'ın kendi içindeki otantik sorunlarını kendisinin çözmesi gerektiğini, ancak uluslararası ilişkilere bakan boyutunun da olduğunu kaydetti. Yaptırımlar ve izolasyonun ekonomik zorluklara neden olduğunu, bunun da iç sıkıntıları artırabildiğini söyledi.
Fidan, sorunların diyalogla çözülmesini istediklerini vurguladı. İran'ın uluslararası aktörlerle olan sorunlarını çözmesi ve bölgeye yayılacak istikrarsızlık senaryolarından kaçınmasının Türkiye'nin de menfaatine olduğunu belirtti. Geçmişte yaşanan sınırlı saldırıların tekrar etme olasılığının ortaya çıkmasını tasvip etmediklerini ifade etti.
İran'da olacak geniş çaplı bir istikrarsızlığın, bölgenin kaldırma kapasitesinin çok üstünde olduğunu düşündüğünü söyleyen Fidan, diplomatik çabalara devam edeceklerini açıkladı. Amerika ile İran'ın kendi aralarında bu konuyu, arabulucular veya direkt görüşerek çözmelerini umduklarını belirtti.
Bakan Fidan, İran'daki olaylarla ilgili gerekli konsolosluk tedbirlerini aldıklarını ifade etti. Türk vatandaşları, diplomatlar, iş adamları ve öğrencilerle ilgili planlamaların olduğunu, ancak olayların en kısa zamanda yatışmasını umduklarını söyledi. Daha büyük bir dram yaşanmaması temennisinde bulundu.