Ayvalıklı yazara Sait Faik Hikâye Armağanı Doğan Hızlan Özel Ödülü

Ayvalıklı yazara Sait Faik Hikâye Armağanı Doğan Hızlan Özel Ödülü

Ayvalıklı yazara Sait Faik Hikâye Armağanı Doğan Hızlan Özel Ödülü

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin yetiştirdiği yazar Derya Sönmez, "Öteki Hayvanlar" isimli son kitabı ile 71. Sait Faik Hikâye Armağanı Doğan Hızlan Özel Ödülü’nü kazandı.
Usta yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı"nı kazanan isim belli oldu. Darüşşafaka Cemiyeti, Kültür Yayınları ve Türkiye İş Bankası’nın iş birliğiyle bu yıl 71.’si düzenlenen yarışmada, Sait Faik Hikâye Armağanı’nın Onursal Jüri Başkanı Doğan Hızlan adına ilk defa "Doğan Hızlan Özel Ödülü" verildi.
Seçici Kurul; Ayvalıklı yazar Derya Sönmez’in kendi dilini bulmuş, sağlam bir kurgu ile üslubu birleştirmiş bir eser olarak değerlendirdiği "Öteki Hayvanlar" isimli kitabın özel ödülü almasına karar verdi.
71. Sait Faik Hikâye Armağanı ve Doğan Hızlan Özel Ödülü için Derya Sönmez’in kitabının; Emrah Kolukısa’nın koordinatörlüğünde, Seray Şahinler Demir, Eray Ak ve Ali Bulunmaz gibi edebiyatın önemli isimlerinden oluşan ön jürinin titiz değerlendirmesi sonucu finale kalan 145 kitap arasından kısa liste oluşturularak nihai jüri değerlendirmesiyle ödüle layık görüldüğü öğrenildi.
Ödülünü önümüzdeki haftalarda düzenlenecek törenle alacağı öğrenilen Derya Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sait Faik öykünün büyük ustası, Doğan Hızlan edebiyata çok emek vermiş kıymetli bir isim. Dolayısıyla bu ödülün benim için anlamı büyük. Ben iyi bir öykünün ne olduğunu ustalarımdan öğrendim. Onları okuyarak iyi edebiyatın ne olduğuna dair bir sezgi geliştirdim. Kendi yazdıklarımı da hep bu terazide değerlendirdim. Yarışmanın seçici kurulunda kitaplarını defalarca okuduğum, çok kıymetli yazarlar var. 71. Sait Faik Hikâye Armağanı Doğan Hızlan Özel Ödülü’ne Öteki Hayvanlar’ı değer gördükleri için onur duydum. Layık olmaya çalışacağım" dedi.

Yazar Derya Sönmez kimdir?
1980 Ayvalık doğumlu olan Derya Sönmez, Ayvalık’ta yüzlerce öğrenci yetiştirmiş Edebiyat Öğretmeni Niyazi Kara ile ilkokul öğretmeni Tülay Kara çiftinin küçük kızı olarak dünyaya geldi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2009 yılında Anna Lindh Vakfı tarafından düzenlenen "A Sea of Words" uluslararası kısa öykü yarışmasında Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı, seçilen öyküsü İspanyolca ve İngilizceye çevrildi. 2012 yılı Adnan Yücel Öykü Yarışması ile 2013 yılı Rıdvan Şahin Öykü Yarışması’nda ödüle layık görüldü. Notos, Öykü Gazetesi, Dünyanın Öyküsü, Sarnıç, Özgür Edebiyat, Kül Öykü Gazetesi, Her Şeye Karşı gibi dergilerde ve çeşitli seçkilerde yer aldı.
Sırça Kanatlar adlı ilk kitabı Sel Yayıncılık tarafından 2021 yılında yayımlanarak 6. Antalya Edebiyat Günleri En İyi İlk Öykü Kitabı Ödülü ile 2022 yılı Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü aldı. 2024 yılında yayımlanan Öteki Hayvanlar adlı öykü kitabı ise 71. Sait Faik Hikâye Armağanı Doğan Hızlan Özel Ödülü ile ÇYDD tarafından verilen 15. Türkan Saylan Sanat Ödülü’ne layık görüldü. Derya Sönmez, evli ve bir çocuk annesidir.