Aydın'ın Antik Kentleri Nazilli'de Fotoğraf ve Bilim Buluşmasında Konuşuldu

Aydın

Nazilli Fotoğraf Sanatı Derneği'nin düzenlediği etkinlikte, Aydın'ın antik kentlerinde arkeoloji ile fotoğraf sanatının işbirliğinin önemi vurgulandı. 'Taşların hafızası silinmez' diyen uzmanlar, geleceğe aktarımda fotoğrafın krit

Bir Amatör Ruhun Bilimle Buluşan Yolculuğu

Aydın'ın Nazilli ilçesinde, 19 yıl önce amatör fotoğraf tutkunlarınca kurulan Nazilli Fotoğraf Sanatı Derneği (NAFOD), anlamlı bir etkinliğe daha imza attı. Aydın Fotoğraf Sanatı Derneği (AYFOD) işbirliğinde düzenlenen program, bölgenin zengin tarihini ve bu mirası belgelemede fotoğraf sanatının vazgeçilmez rolünü merkezine aldı.

Arkeolojinin Kalbinden Bir Sunum

Etkinliğin konuşmacısı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Arkeoloji Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Gül Tuğçe Toprak Söylemez oldu. Söylemez, "İonia'nın kalbi, Karia'nın ruhu, Aydın'ın antik dünyası" sloganıyla gerçekleştirdiği sunumunda, Afrodisias'tan Miletos'a, Nysa'dan Acharaka'ya kadar uzanan, dünyaca ünlü Aydın antik kentlerini anlattı. Bu kentlerde yürütülen arkeolojik çalışmalar ve fotoğraf sanatçılarının bu sürece yapabileceği benzersiz katkılar masaya yatırıldı.

Taşların Hafızası ve Fotoğrafın Gücü

"Taşların hafızası silinmez" sözleriyle konuşmasını sürdüren Gül Tuğçe Toprak Söylemez, antik çağlardan günümüze uzanan tarihi izlerin gelecek nesillere aktarılmasında fotoğraf sanatçılarının gözünün kritik bir rol oynadığını vurguladı. Arkeoloji ile fotoğraf sanatının ayrılmaz bir bütün olduğunu ifade eden Söylemez, "Sahadaki kazılarda bulunan arkeolojik eserlerin çok iyi fotoğraflanması, onların hafızasını geleceğe aktarmadaki en önemli unsurdur" dedi.

Bilim ve Sanatın Aydın'daki Buluşma Noktası

Nazilli Fotoğraf Sanatı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Refik Karacaoğlu ise derneklerinin kurulduğu günden bu yana bilime, sanata ve eğitime katkı sağlamak için projeler ürettiğini belirtti. Özellikle Adnan Menderes Üniversitesi ile yapılan işbirliklerinin, fotoğraf sanatının eğitime ve bilime olan katkısını artırdığını söyledi. Karacaoğlu, "Bilimle sanatın buluştuğu ana noktayı Aydın'da canlandırmaya çalışıyoruz. Antik kentlerde fotoğraf çekmenin zorluğunu biliyoruz. Bu nedenle projemize destek veren Aydın İl Kültür Müdürlüğü'ne, Adnan Menderes Üniversitemize ve destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.