ASKİ’den şebekede fiziki su kayıp ve kaçaklarına sıkı takip: 3 yılda 509 aktif sızıntı tespit edildi

13.09.2024 12:44:57

ASKİ’den şebekede fiziki su kayıp ve kaçaklarına sıkı takip: 3 yılda 509 aktif sızıntı tespit edildi

ASKİ Genel Müdürlüğü, şebeke suyundaki kayıp ve kaçakları önlemek amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında son 3 yılda 509 aktif sızıntı tespit ederek, saniyede 590 litre su kaybının önüne geçti. ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, “Bu rakam, yılda 18 milyon 608 bin 763 metreküp suyun korunması anlamına geliyor” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, kent yönetiminde israfla mücadeleyi önceleyen çalışmaları hayata geçirmeye devam ediyor. ASKİ Genel Müdürlüğü su tasarrufunu teşvik etmek amacıyla bir yandan muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparken, bir yandan da şehir şebeke sistemindeki fiziki su kayıp ve kaçaklarını önlemek amacıyla yoğun mesai harcıyor. “Sızıntı Yönetim Danışmanlığı ve Teknoloji Araştırma Projesi” kapsamında fiziki kayıp su (FKS) çalışmalarına hız veren ASKİ Genel Müdürlüğü, “Su Kayıpları Önleme Ekibi” ile 25 ilçede yer mikrofonlarıyla kaçak tespiti için tarama çalışmalarını sürdürüyor. Son teknolojiye sahip akustik sensör, basınç sensörü ve debimetreyle gerçekleştirilen çalışmalarda içme suyu arızaları yüzeye çıkmadan henüz yer altındayken tespit edilerek, milli servet niteliğindeki suyun israfı önleniyor. Su kayıplarının azaltılması çalışmaları kapsamında Ankara genelinde 303 taslak izole alt bölge (DMA) oluşturulurken, çalışmaları tamamlanan 80 ölçülebilir izole alt bölgede sızıntı taraması yapıldı. Bu bölgelerde nois logger ve akustik dinleme ile gece gündüz yapılan tarama çalışmaları sonucunda tespit edilen yüzeye çıkmayan sızıntılar, bakım onarım ekipleri tarafından giderildi. Son 3 yılda yapılan çalışmalar sayesinde 509 aktif sızıntı tespit edilerek, saniyede 590,08 litre su kaybı önlendi.

Yılda yaklaşık 19 milyon metreküp su kaybı önlendi
Yıllık 18 milyon 608 bin 763 metreküp suyun içme suyu şebekelerinde kaybolmasına engel olduklarını belirten ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, önlenen su kayıplarının ekonomik önemine dikkat çekti. Fiziki su kayıplarının en büyük sebebinin yüksek basınç olduğunu ve bu durumun büyük maliyetli yatırımlar sonucunda arıtılarak şehre getirilen suyun israf olmasına yol açtığını ifade eden Akçay, şunları söyledi:
“Genellikle içme suyu borularında ve bağlantı parçalarında meydana gelen kırık ve çatlaklarda, boru birleşim yerleri ve abone bağlantı hatlarında meydana gelen tüketici sayacından önceki su kayıpları, fiziki su kayıpları olarak tanımlanıyor. Genel Müdürlüğümüz bu durumla mücadele ederek hem doğal kaynakların israfının hem de maddi kayıpların önüne geçiyor. İçme suyu iletim ve dağıtım şebekesindeki arızalardan kaynaklı yüzeye su çıktığında, ekiplerimiz anında müdahale edip arızayı tamir ediyor. Ancak yüzeye çıkmayan, PTT menholü veya kanalizasyon hatlarına karışan su arızalarının tespiti ancak teknolojik cihazlar ile yapılabiliyor.”

Su kayıplarına karşı teknolojik müdahale
ASKİ, Ankara içme suyu şebekesini optimum basınç düzeyinde işletebilmek için DMA’lara ayırdı ve bu bölgelerde su kayıplarını minimize etmek için çeşitli teknolojik cihazlar kullanarak detaylı analizler yaptı. Bu analizler sonucunda belirlenen noktalarda gerçekleştirilen müdahalelerle sızıntılar giderildi. 31 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” gereği, büyükşehir ve il belediyelerinin 2028 yılına kadar su kayıplarını en fazla yüzde 25 düzeyine çekmeleri gerekiyor. ASKİ de “Sızıntı Yönetim Danışmanlığı ve Teknoloji Araştırma Projesi” ile su kayıplarını kademeli olarak azaltarak süreci iyileştirmeyi hedefliyor.