Aşılar hem çocukları hem toplum sağlığını koruyor

1.09.2024 11:01:25

Aşılar hem çocukları hem toplum sağlığını koruyor

Pediatrist Aysel Açıkgözoğlu; verem, difteri, tetanos, boğmaca, hepatit, çocuk felci gibi birçok ciddi hastalığın aşıyla önlenebildiğini hatırlatırken, henüz rutin aşı takvimine girmeyen, anne babaların tercihi ile yapılan aşılar olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Rotavirüs (ishal), meningokok (menenjit) ve HPV (rahim ağzı kanseri) aşıları ihmal edilmemelidir” dedi.
Acıbadem Kent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Açıkgözoğlu, çocukluk çağı hastalıklarına karşı yapılan aşılamaların toplum sağlığı açısından da önemine dikkat çekerek aşıların, sağlıklı nesiller için vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
Bebeklerin doğumdan önce anneden gelen antikorlarla ve doğum sonrasında anne sütü sayesinde birçok hastalığa karşı korunduğunu belirten Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Ancak bu geçicidir” diyerek aşıların yararları hakkında şunları dedi:
“Bebeklerin ve çocukların belli başlı hastalıklara karşı bağışıklık elde edebilmesi için Sağlık Bakanlığı her yıl bir aşı takvimi yayınlar. Anne babalar bu takviminde yer alan aşıların yapılmasını sağladıklarında çocuklarını hayati risk oluşturabilecek kadar önemli pek çok bulaşıcı hastalıktan korumuş olurlar. Ülkemizde, çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı rutin aşı yapılıyor. Bunlar; tetanos, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, difteri, boğmaca, Hepatit A, Hepatit B, H. influenzae tip B, tüberküloz (verem) ve pnömokoktur. Aşılar sayesinde günümüzde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocuklarda görülen verem, difteri, tetanos, boğmaca, hepatit, çocuk felci gibi birçok ciddi hastalık önlenebilmektedir. Aşı konusunda ebeveynlerin bilinçli ve farkındalıklarının yüksek olması bu anlamda büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından tüm çocuklara ücretsiz yapılan aşıların yanı sıra ebeveynlerin tercihine bırakılan özel aşılar da bulunmaktadır. Aşıların hem bebeklerin bağışıklık kazanmasına hem de hastalıklardan korunmasına yardımcı olduğu unutulmamalı, özel aşılar da ihmal edilmemelidir.”

Meningogok, Rotavirüs, HPV aşıları da öneriliyor
Tıbbi araştırmalar ile ortaya çıkan gelişmeler sayesinde her geçen gün çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı yeni aşılar geliştirildiğini belirten Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Henüz aşılama programına dahil olmayan aşılar var. Bunlardan biri Rotavirüs aşısı. Rota virüsü, özellikle küçük çocuklarda ishal ile kendini belli eden ve hastaneye yatışa yol açan bir hastalık. Diğeri menenjit hastalığına karşı uygulanan meningokok aşısı. Menenjit çok iyi tedavi şartları sağlansa bile kalıcı sakatlık ve ölüm riski olan bir hastalık. Human Papilloma Virus (HPV) aşısı ise HPV enfeksiyonunun neden olduğu genital siğillerden ve hatta ileride oluşabilecek rahim ağzı ve penis kanserlerinden korunmada önemli bir faktör” açıklamalarında bulundu.
Bu aşıların da belirli periyodlarla yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Aysel Açıkgözoğlu, “Rotavirüs ve menenjite karşı yapılan meningogok aşısı, 2. aydan itibaren yapılır. HPV aşış ise 9-13 yaş arasında, 6 ay arayla 2 doz olarak uygulanır” diye konuştu.