ASELSAN yılın ilk yarısında yüzde 8’lik büyüme ile cirosunu 35,7 milyar TL’ye ulaştı

ASELSAN yılın ilk yarısında yüzde 8’lik büyüme ile cirosunu 35,7 milyar TL’ye ulaştı

ASELSAN yılın ilk yarısında yüzde 8’lik büyüme ile cirosunu 35,7 milyar TL’ye ulaştı

Türk savunma sanayisinin öncü firmalarından olan ASELSAN, 2024 yılı ilk altı aylık cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 büyüyerek 35,7 milyar TL’ye ulaştı. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “Ülkemizin savunma sanayi lideri olarak 2024 yılının ilk altı ayında birçok yeni ve önemli başarıya imza attık. Geleceğe emin adımlarla yürüdüğümüzü finansal verilerimizle somutlaştırdık” dedi.
Savunma alanında dışa bağımlılığı azaltmak için çalışmalarını sürdüren ASELSAN’ın 2024 yılı ilk altı aylık cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 büyüyerek 35,7 milyar TL’ye ulaştı. İmzaladığı yeni sözleşmeler de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 124 artış göstererek 2,6 milyar ABD Doları oldu. 2023 yıl sonunda 11 milyar ABD Doları olan ASELSAN’ın bakiye siparişleri yüzde 11 oranında artarak 12,3 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşti. Şirketin brüt karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış gösterdi. Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK), 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 9 artış göstererek 8,7 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise yüzde 24 olarak gerçekleşti. ASELSAN’ın net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 133 artarak 3,6 milyar TL seviyesine ulaştı. ASELSAN öz kaynaklarının toplamı 2023 sonuna kıyasla yüzde 3 arttı. ASELSAN’ın öz kaynaklarının aktiflerine oranı da yine artış göstererek yüzde 61 oldu.
Cirosunu, brüt satış karını, FAVÖK’ünü, net karını, öz kaynaklarını, sözleşme büyüklüğünü, bakiye sipariş tutarını ve diğer birçok finansal göstergesini geliştiren ASELSAN, 2024 yılının ilk yarısını da başarı ile geride bıraktı.

“Başarı çıtamızı her geçen gün yükseltiyoruz”
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “Rakamlarla somutlaşan yüksek büyüme performansımızla başarı çıtamızı her geçen gün yükseltiyoruz” dedi. ASELSAN’ın ilk yarı yıl finansal sonuçlarını değerlendiren Akyol, “Ülkemizin savunma sanayi lideri olarak 2024 yılının ilk altı ayında birçok yeni ve önemli başarıya imza attık. Geleceğe emin adımlarla yürüdüğümüzü finansal verilerimizle somutlaştırdık. Finansal sonuçlarımız, güven veren ürün ve sistemlerimizle teknolojide bir dünya gücüne dönüştüğümüzü gösteriyor. 2024 yılının ilk altı ayında oyun değiştirici teknolojiler geliştirerek, alanında en iyi ürünleri yaparak ve ihracat odaklı büyüyerek yükselişimizi sürdürdük. Seri üretime yönelik altyapı ve geleceğin teknolojilerini üretmek adına AR-GE harcamalarımızın yoğun bir şekilde gerçekleştiği bu dönemde hasılatımızı yüzde 8, net kârımızı yüzde 133 yukarıya taşıdık. Güçlü finansal yapımızı oyun değiştirici teknolojileri geliştirme hedeflerimiz doğrultusunda koruduk” ifadelerini kullandı.

“ASELSAN, küresel bir şirkete dönüştü”
Akyol, “Bu dönemde göğsümüzü kabartan önemli başarıların altına imza attık. Savunma sanayinin en büyük projelerine ASELSAN’ın izini kazıdık. Denizlerin derinliklerinden uzayın derinliklerine kadar ASELSAN teknolojileriyle var olduk. Canla başla çalışmamızın bir sonucu olarak çok geniş bir coğrafyada varlık gösteren küresel bir şirket haline geldik. KORKUT, CENK, FERSAH, ASELFLIR 500, GÖZDE gibi sekiz ürünümüz için ilk defa ihracat sözleşmesi imzaladık. ASELSAN’ı küresel bir marka haline getirme noktasında faaliyetlerimizi sürdürdük. Altı aylık dönemde ülkemizin tam bağımsız savunma ekosistemi için çok kritik bir proje olan Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi olan ALP 300-G’yi güvenlik güçlerimize teslim ettik. Böylece her frekans bandında radar üretebilen bir şirket haline geldik. AESA Uçak Burun Radarımızın da envantere girmesiyle, ülkemizin radar alanındaki bütün ihtiyaçlarını karşılayabilir hale geleceğiz” diye konuştu.

“Türkiye’nin uzaydaki bağımsızlığının sembolü olan TÜRKSAT 6A’yı ASELSAN’ın ileri haberleşme teknolojisiyle donattık”
Savunma ve uzay alanında yaptıkları çalışmalardan bahseden Akyol, “Mavi Vatan’da her türlü tehdide karşı kritik bir rol üstlenecek olan GÖKSUR Yakın Hava Savunma Sisteminin geliştirme çalışmalarını sürdürdük. KORKUT Hava Savunma Silah Sisteminin 8x8 araç üzeri entegre versiyonunu ilk kez Avrupa’da vitrine çıkardık. Türkiye’nin uzaydaki bağımsızlığının sembolü olan TÜRKSAT 6A’yı ASELSAN’ın ileri haberleşme teknolojisiyle donattık. Reis Sınıfı Yeni Tip Denizaltı TCG PİRİREİS ile ilk defa bir denizaltı platformuna yönelik haberleşme sistem çözümleri başta olmak üzere çok sayıda sistem sunduk. En alçaktan en yükseğe uzanan Gök Vatan sahasında geliştirdiğimiz sistemlerden HİSAR O’nun artırılmış menzil atış testi ile belirlenen hedefi, direkt vuruş ile imha ettik. Bayraktar AKINCI’dan atılan ASELSAN TOLUN Mühimmatı ile hedefi yerle bir ettik” ifadelerini kullandı.

“ASELSAN dünyanın en hızlı büyüyen 10 savunma sanayi şirketinden biri”
Dünyanın en büyük savunma sanayi şirketlerinin yer aldığı listedeki yükselişi bu sene de devam ettireceklerini belirten Akyol, “Geçtiğimiz yıl 47’nci sırada yer aldığımız Defense News Top 100 listesinde bu sene beş basamak birden yükselerek 42’nci sıraya yerleştik. Özverili çalışmalarımız neticesinde dünyanın en hızlı büyüyen 10 savunma sanayi şirketinden biri olduk. Küresel alanda ses getiren projeler yürütürken, milletimizin gururu ASELSAN’ı geleceğe hazırlamak için gece gündüz çalıştık. Hayata geçirdiğimiz aselsanext 2030 vizyonu kapsamında 2030 yılında dünya çapında savunma sanayi alanında en büyük ilk 30 şirket arasında yer almayı hedefliyoruz. Tüm planlarımızı dünya savunma liginin en favori oyuncuları arasında olduğumuzu bilerek yapıyoruz. Bu amaç doğrultusunda 2030’a ilerlerken öncelikle teknolojide derinleşmeyi sağlamak istiyoruz. Güney Amerika, Balkanlar ve Körfez coğrafyasında açtığımız ofislerimizle ihracat ağımızı genişletmeye, dünyaya damga vuracak teknolojiler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.