"Arkeolog Sabine Ladsttter Kent Belleği’nde anıldı"

"Arkeolog Sabine Ladsttter Kent Belleği’nde anıldı"

Efes kazılarına uzun yıllar emek veren Doç. Dr. Sabine Ladstatter, Selçuk Efes Kent Belleği’nde düzenlenen anma etkinliği ile ilgili anıldı.
Uzun yıllar Efes Kazılarına emek veren Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Başkanı ve Efes Kazıları Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter Selçuk Efes Kent Belleği’nde düzenlenen etkinlikle anıldı. Anma etkinliğine Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Bilgi Keskin arkeologlar, rehberler, resmi kurum çalışanları, uzun yıllar kazı çalışmalarına emek veren çalışanlar katıldı.

“Selçuk bizim evimiz” derdi
Sabine Ladsttter’ın sadece arkeoloji camiasında değil Selçuk’ta da sevilen, saygı duyulan bir insan olduğunu belirten Efes Kazıları Başkanı Martin Steskal, “3 Haziran 2024 tarihinde Sabine Ladsttter’ın ölüm haberini aldığında sanmıyorum ki duygulanmayan, üzülmeyen insan yoktur. Hayat boyunca bir bilim insanı olarak yaptığı çalışmalar herkesin takdirini kazanmıştır” dedi. Efes Kazı Başkanı Yardımcısı Filiz Öztürk ise uzun yıllar Sabine Ladsttter ile verimli ve uyumlu bir şekilde çalıştıklarını belirterek; “Sabine bir arkeoloji aşığı, Efes sevdalısıydı. Aynı zamanda Selçuk’u çok seviyordu. Konferanslar için başka şehirlere gittiğimizde ’Türkiye’nin her yeri çok güzel ama Selçuk’a dönelim. Bizim evimiz orası ve en güzel yer Selçuk’ derdi. Aynı zamanda kendisi hastalığının zor zamanlarında bile her zaman Efes ile ilgili gelişmeleri takip etmeye, öğrenmeye devam etti. Bağını ve bağlılığını koparmak istemedi. Tedavisi sürdüğü esnada ülkemizde yaşanan deprem felaketinde de arayarak orada yaşayan arkadaşlarımızın olup olmadığını sordu ve hemen bir yardım kampanyası düzenledi. Her ameliyat öncesi konuştuğumuzda ’Efes’i son bir kez daha görmek istiyorum. Tek isteğim Efes’te tekrar yürüyebilmek’ derdi" dedi.

Anısını yaşatmak için buradayız
ATRO Yönetim Kurulu Üyesi Yücel Temirodaman, “Selçuk Belediyesi öncülüğünde düzenlenen bu anlamlı günde bizi bir araya getiren sebep Efes Antik Kent’te büyük katkıları olan merhume Sabine Ladsttter’ı anmak. Sadece Efes Antik Kent için değil tüm arkeoloji dünyası için büyük bir kayıp yaşadık. Geride bıraktığı miras sadece kazılar keşifler ile alakalı değil, insanlara ilham veren, bilgiyi cömertçe paylaşan ve bunu rehberler olarak kalbimle söylüyorum ki tarihin tozlu sayfalarını aydınlatan bir rehber ve lider olarak hepimizin gönlünde yer etti. Onun anısını yaşatmak ve anmak için buradayız. Bizi bir araya getirmekte katkısı olan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’e ve siz değerli katılımcılara teşekkür ederim” dedi.

Bize ilham verecek
Sabine Ladstaetter’in yalnızca bir arkeolog değil, aynı zamanda keşiflerin ve bilimsel araştırmaların tutkulu bir savunucusu olduğunu belirten Selçuk Efes Kent Belleği Sorumlusu Tolga Mert; “Bugün, Sabine Ladstaetter’ın bize miras bıraktığı bilgi ve ilhamla dolu hatıralarını yad etmek için buradayız. Tarih ve kültür mirasını gün yüzüne çıkarmak adına ortaya koyduğu emekler, bizlere geçmişin derinliklerinden gelen sesleri dinleme fırsatını sundu. Onun liderliğinde yürütülen Efes kazıları, tarih biliminin, kentimizin geçmişi hakkındaki sınırlarını genişletti ve arkeolojik araştırmaların önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Ayrıca Efes ile ilgili güncel bilgiler ile bizden önce bu topraklarda yaşamış insanlar hakkında şaşıracağımız ilginç bilgilerin ortaya çıkması için çalıştı. Hep birlikte, Sabine Hanım’ın hayatını ve mirasını anmak için bu özel anı paylaşmak ve bilimle insanlık arasındaki köprüyü güçlendirme konusunda ilham veriyor” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar Sabine Ladstaetter’e dair hatıralarını ve görüşlerini paylaştı.