Anne sütünün önemi açılan stantlarda anlatılıyor

Anne sütünün önemi açılan stantlarda anlatılıyor

Anne sütünün önemi açılan stantlarda anlatılıyor

“Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” temalı Halk Sağlığı Haftası’nda anne sütünün önemi açılan stantlarda anlatılıyor.
Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, bu yıl ki “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” ana temalı Halk Sağlığı Haftası’nın üçüncü gününün konusunun anne sütü olduğunu belirterek emzirmenin önemine değindi.
Karaca; “ Anne sütü alımının anne ve bebek sağlığı üzerine sayısız yararları vardır. Optimal emzirme uygulamaları çocukların hayatta kalması ve erken çocukluk gelişimi açısından hayati önem taşımaktadır. Yapılan çalışmalar emzirmenin bebeklerin hayatta kalmasını sağlamasının ötesinde anneler, aileler ve toplumlar açısından da kısa ve uzun vadeli çok çeşitli yararları olduğunu göstermektedir. Anne sütünün her zaman ulaşılabilir ve ekonomik olması, taze ve mikroorganizmalar tarafından kirlenmemiş olması toplum sağlığı açısından da ayrı bir öneme sahiptir. ” dedi.
Emzirmenin anneye sağladığı katkılardan da söz eden Karaca; “ Anne sütü ile beslemenin anneyi yumurtalık kanseri ve meme kanserinden koruduğu, kemik erimesine karşı koruyucu etkisi olduğu, rahimin gebelik öncesi durumuna dönmesine yardımcı olduğu, annenin kilo vermesine ve doğum öncesi kilosuna dönmesini kolaylaştırdığı, annelik duygusunun gelişmesine neden olduğu, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirdiği, anne için doğal bir sakinleştirici etkisi olduğu bildirilmiştir. Anne sütü bebeğin sadece besin ihtiyacını karşılamakla kalmaz aynı zamanda içerdiği biyoaktif maddelerle bebeği hem enfeksiyon hastalıklarına karşı korur hem de alerji, obezite, kanser ve kronik hastalıkları azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca bebeğin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine yardımcı olur.” şeklinde konuştu.
Niğde İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı birimlerde anne sütü ve tamamlayıcı beslenmeye yönelik ücretsiz eğitimler verildiğini belirten Karaca bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması hedefiyle bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.