Anaokulunda keşfedildi, gözünü Avrupa şampiyonluğuna dikti

Anaokulunda keşfedildi, gözünü Avrupa şampiyonluğuna dikti

Anaokulunda keşfedildi, gözünü Avrupa şampiyonluğuna dikti

Henüz 4 yaşındayken anaokulu öğretmeninin ’çok yetenekli ve gelişime açık’ diyerek dansa yönlendirdiği Duru Basut, kariyerine şimdiden 20 madalya sığdırırken, Türkiye’yi de uluslararası alanda başarıyla temsil etti. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü öğrencisi Duru, "Dans, benim her şeyim, vazgeçilmezim. Ailem tekstilci olduğu için bölümümü de çok isteyerek seçtim. Kendi hazırladığım dans kostümlerini şampiyonalarda giymek, dünya şampiyonu olurken tasarımlarımla da fark oluşturmak en büyük hedefim" dedi.
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşayan 17 yaşındaki Duru Basut, anaokulundaki dans öğretmeni tarafından yeteneğinin keşfedilmesiyle yeni bir hayata yelken açtı. Çocuk yaşta dansla tanışan, ailesinin büyük desteğiyle özel ders almaya başlayan Basut, kendisine güvenenleri yanıltmayarak kısa sürede başarı basamaklarını hızla çıktı.

Avrupa şampiyonluğu için Slovenya yolcusu
Danstan hiç kopmayan, ilkokul ve ortaokulda da antrenmanlarını düzenli olarak sürdüren Basut, ulusal çaptaki modern dans ve bale yarışmalarında madalyalara art arda ulaştı. Basut, bu performansıyla milli dansçı olarak Türkiye’yi temsil etmeye de hak kazandı. Genç dansçı, 2022 yılında Makedonya’da yapılan şampiyonada ’bale düet’ kategorisinde Avrupa ikinciliği elde ederken; geçen sene Belçika’da düzenlenen Dünya Dans Şampiyonası’nda ise ’modern dans düet’ kategorisinde dördüncü oldu. 25 Eylül 2024 tarihinde Slovenya’da düzenlenecek Avrupa Modern Dans Şampiyonası için de son hazırlıklarını yapan Duru, Türkiye’ye madalya kazandırmayı hedefliyor. Dans eğitimini 13 yıldır düzenli olarak sürdüren ve eğitmenlik sertifikası da bulunan Duru, üniversitedeki öğrenci arkadaşlarına ya da akademisyenlerine bale eğitimi de verebilecek.

"Hayatımı hep olumlu etkiledi"
Dans etmeyi çok sevdiğini, sporla ilgilenmenin hayatını hep olumlu etkilediğini belirten Duru, "Çocukken televizyon karşısında ya da müzik açıp dans ederdim. Kendimi bildim bileli dansa hep ilgim vardı. Anaokulundaki dans öğretmenimin benimle ilgilenmesi ve beni doğru yönlendirmesi hayatımı değiştirdi. Dansa ilk başladığımda küçüktüm, bu noktaya geleceğimi düşünemezdim. Ne mutlu ki kendimi hep geliştirdim ve hayal ettiğim seviyeye ulaştım. 10 yaşından beri çeşitli yarışmalara, etkinliklere katılıyorum. Artık bu tecrübeyi edindim. Önümde çok önemli bir yarışma var; Slovenya’daki şampiyonada madalya almayı istiyorum. Bu nedenle son dönemde yoğun bir çalışma süreci geçirdim. Günde en az 2-3 saat antrenman yapıyorum. Kendimi çok iyi ve hazır hissediyorum. Dansı çok sevmem ve neredeyse haftanın her günü düzenli çalışmam, başarıya giden yolumu açtı. Bu şekilde devam ederek en büyük hedefim olan dünya şampiyonluğuna ulaşmak istiyorum" diye konuştu.

"Uzak bir alan değil"
Anne ve babasının tekstil işiyle uğraştığını, kendilerine ait bir firmanın da olduğunu belirten Duru Basut, "Moda ve tekstil, bana hiç uzak bir alan değil. Modayı da dans kadar seviyor, takip ediyorum. Aile mesleğimiz de tekstil olduğundan, akademik kariyer için bu alana yöneldim. İzmir Ekonomi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ilk tercihimdi. Bu hedefime ulaştığım, ayrıca sanat bursunu da aldığım için çok mutluyum. Tasarım yeteneğime güveniyorum. Dansta olduğu gibi bölümümde de başarılı olacağıma inanıyorum. En büyük hayalim; kendi tasarladığım dans kıyafetlerini giyerek şampiyonlarda yer almak. Bunu düşünmek bile beni heyecanlandırıyor" açıklamalarında bulundu.

"Danstan vazgeçemem"
Dans sayesinde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandığını, günü doğru planlayarak disiplinli ve düzenli bir şekilde hareket edebildiğini söyleyen Basut, "Dans, yaşamımı daha güzel ve mutlu sürdürmem noktasında bana çok şey kattı. Yaşım ilerlese de, iş hayatına atılsam da danstan vazgeçebileceğimi sanmıyorum. Dans, benim hayatımın merkezinde. Elbette, üniversitemde eğitim aldığım alanla ilgili kariyerimi de sürdürmek istiyorum. Ama dans da hep bana eşlik edecek" ifadelerini kullandı.