ANAMAK 2024 yüz güldürdü

ANAMAK 2024 yüz güldürdü

NOBEL Expo Fuarcılık imzası ile Kayseri OSB Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenen ANAMAK 2024 Anadolu Metal ve Ahşap İşleme Makineleri ve Teknolojileri Fuarı, daha ilk organizasyonda katılımcı markaların yüzünü güldürdü.

NOBEL Expo Fuarcılık imzası ile Kayseri OSB Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenen ANAMAK 2024 Anadolu Metal ve Ahşap İşleme Makineleri ve Teknolojileri Fuarı, daha ilk organizasyonda katılımcı markaların yüzünü güldürdü. 80’in üzerinde firmanın 400’ün üzerinde makinesinin görücüye çıktığı fuarda ikinci gün itibarı ile 190 satış anlaşması yapıldı. Satın almacılar ile firmalar arasında gerçekleşen görüşmeler ve kalan iki günde gerçekleşecek anlaşmalar ile fuar odaklı satış işleminin 500’ü aşması bekleniyor.

Türkiye’nin köklü metal ve ahşap işleme makineleri üreticileri ile uluslararası yatırımcıları Kayseri’de buluşturan ANAMAK 2024 Anadolu Metal ve Ahşap İşleme Makineleri ve Teknolojileri beklenenin de üzerinde bir memnuniyet ivmesi yakaladı. Kayseri’yi bir fuar kenti haline getirme sözü veren NOBEL Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan ÇELİK ve yardımcısı Murat ŞAROĞLU’nun yoğun çabaları sonucu hayata geçirilen fuarda son teknoloji ürünü makinelerini sergileyen markaların yetkilileri, gelecek organizasyon için şimdiden gün saymaya başladı. 

Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği (KAYMOS) ve Çelik Kapı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (KAPSİAD) iş birliği ile düzenlenen fuarda ürünlerini beğeniye sunan markaların temsilcileri, kentte bu alanda yıllar sonra gerçekleşen buluşmanın oldukça verimli geçtiği fikrinde birleşti. 

KATILMAK DOĞRU BİR KARARDI

Bu organizasyondan birkaç gün sonra Konya’da benzer bir fuar olmasına rağmen Kayseri’de bulunmak istediklerini aktaran bir yetkili, “Doğru bir karar aldığımızı gördük. Kayseri, özellikle makine endüstrisinde kıymetli bir konumda. Bursa merkezli bir firma olmamıza karşın bu fuarda yer almak istedik. Bu kentte üretim, potansiyel ve ülke ihracatına katkı anlamında değerli markalar var. O nedenle bu fuar bence son derece önemli bir girişim. 15 yıldır lazer kesim makineleri sektöründeyim. Bu fuara katıldığımız marka ise henüz 5 yaşında olmasına rağmen 2023 itibarı ile en büyük lazer kesim makinesi tedarikçisi konumundayız. Lazer kesim, üretimi kolaylaştırması, maliyeti düşürmesi ve zamandan tasarruf anlamında büyük bir yenilik” açıklamasını yaptı.

KAYSERİ BU FUARA SAHİP ÇIKMALI

Fuarın gerek Kayseri gerekse makine üreticileri için büyük bir kazanım olduğuna dikkat çeken bir diğer markanın yetkilisi, “Bu kentin bu fuara sahip çıkması lazım. Bu organizasyonda burada olmayan önemli markaların Kayseri’ye çekilmesi lazım. Sanayi altyapısına sahip ve güncel gelişmeleri takip eden makine üreticilerinin bulunduğu bu kentin böyle bir fuara ihtiyacı vardı. Kayseri mobilya konusunda  çok yol aldı. Dünyanın birçok noktasında mağazalar açıldı. Makine kullanımı kaliteyi yükseltip, maliyeti düşürüyor. Ama bu sektörde gelişmenin sürmesi gerekiyor. 20 yıl önce İtalya Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden parçalar alıp fason makine üretiyor ve satıyordu. Biz de onlardan alıyorduk. Şimdi bu işi Türkiye yapıyor. Şu anda makine üretiminde yerli ürün kullanımı yüzde 30-40 seviyesinde. Elektronik, motor ve yazılım anlamında ciddi gelişmeler var. 10 yıl sonra yüzde 90’ı yerli parçalardan oluşan makineler üretebiliriz. Sanayicilerimiz bu yönde yatırım yapıyor. Bu yıl biz de ABD’de yatırım yaptık” ifadelerini kullandı. 

SATIŞLARIN YUZDE 50’Sİ KENT DIŞINA

İlk iki günde 20’nin üzerinde makine satışı yapan Antalya merkezli bir ahşap işleme makinesi üreticisi ise “Her ay Kayseri’ye 8-9 makine gönderiyorum. O nedenle bu fuarda yer almak istedim. Burada sadece Kayserili alıcılarla muhatap olacağımı düşünüyordum. Ama satışların yüzde 50’sini farklı şehirlere ya da yurt dışına yaptık. Bu beni çok mutlu etti. Benim adıma harika bir fuar deneyimi oldu” şeklinde konuştu.

Fuarda, B2B Alım Heyeti Programı kapsamında aralarında ABD, Almanya, Fransa, Hollanda, Çin, Hindistan ve Rusya gibi Türkiye'nin en çok makine ihracatı yaptığı gelişmiş ülkelerin de bulunduğu toplam 28 ülkeden alıcılar da yer aldı. 

Organizasyonda mobilya, kapı pencere, beyaz eşya yan sanayi, otomotiv yan sanayi, yedek parça ve savunma sanayi başta olmak üzere 30’dan fazla sektörde kullanılan metal ve ahşap işleme makineleri sergileniyor. Fuarı ayrıca Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu’na bağlı Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kastamonu, Konya, Samsun, Sivas ve Mersin illerindeki odaların üyeleri de ziyaret etti.