Tarih: 22.04.2025 11:56

’Anadolu Üniversitesi Yapay Zekâ Zirvesi’nin 2’nci oturumu 9 sunumla tamamlandı

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Anadolu Üniversitesi Dezenformasyonla Mücadele Kulübü iş birliğiyle düzenlenen "Anadolu Üniversitesi Yapay Zekâ Zirvesi"nin 2’nci oturumu.
"Sinema, Sanat, Tasarım ve Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları" başlıklı ikinci oturumun moderatörlüğünü Bilgi Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Eriş üstlendi. Eriş, oturum öncesinde gerçekleştirdiği "Dijital Güzel Nedir?" başlıklı konuşmasında, dilin kökeni ve yapay zekâ ile ilişkisi, gerçeklik algısı, sanatın rolü ve güzellik kavramı üzerine derinlikli değerlendirmelerde bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Eriş konuşmasında şunları söyledi:
"Yapay zekâ dili taklit ediyor ama deneyimi taklit edemiyor. Dil, yalnızca bir iletişim aracı değil; yaşanmışlıkların, duyguların ve ilişkilerin taşıyıcısıdır. Bir kelimeyi yalnızca sözlükten değil, bir bakıştan ya da bir hatıradan öğreniriz. Yapay zekâ dili tekrar eder ama anlamaz; biz ise dili yaşarız. Zekâ, bir yansıma gibi bize benzer ama biz değildir. O yansıma soğuk ve kusursuz; hayat ise sıcak ve eksiktir. Sanat, bu yansımanın ötesindedir. Sanat, kusurdan doğar; aşk gibi irrasyonel ama derin bir şeydir. Dili korumak, insan kalmaktır. Belki de geleceğe en insanca direniş, anlamda ısrar etmektir."

Çalışkan: "Film Makinesinden Yapay Zekâya: Sinemada Anlatı, Üretim ve Eğitim"
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Çalışkan, "Film Makinesinden Yapay Zekâya: Sinemada Anlatı, Üretim ve Eğitim" başlıklı sunumunda şu değerlendirmelerde bulundu. Çalışkan; "Bugün yapay zekâ ve sinema ilişkisini; özellikle sinemada yapay zekânın imgelemi ve simülasyonu bağlamında ele alacağız. Felsefi bir düzlemde gerçeklik ve yapay zekâ arasındaki sınırları sorgulayacağız." dedi.

Çelik: "Üretken yapay zekâ, yeni içerikler üretiyor"
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Çelik, "Makine Öğrenmesinden Üretken Yapay Zekâya: Eğitim Materyallerinde Akıllı Dönüşüm" başlıklı sunumunda şunları dile getirdi:
"Yapay zekâ, tıpkı 1980’lerdeki hesap makinesi tartışmalarında olduğu gibi büyük dönüşümler oluşturuyor. 1950’lerde insansı bilgisayarlarla başlayan süreç, 1980’lerde makine öğrenmesi ve derin öğrenme algoritmalarıyla ivme kazandı. Üretken yapay zekâ, verileri birleştirerek yeni içerikler üretiyor; kişiselleştirilmiş eğitim materyalleri sağlıyor ve öğrenci takibini kolaylaştırarak verimliliği artırıyor."

Güler: "Açıköğretimde Yeni Dönem: Yapay Zekâ ile Fırsatlar ve Zorluklar"
Anadolu Üniversitesi Öğrenme Teknolojileri Ar-Ge Birimi Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Emel Güler, "Yapay Zekâ ile Açıköğretimin Geleceği: Fırsatlar ve Zorluklar" başlıklı sunumunda; dijital göçmen ve dijital yerli kavramlarına değinerek yeni nesil öğrencilerin teknolojiyle doğrudan etkileşimlerinin eğitimde farklı yaklaşımları zorunlu kıldığını belirtti.

Bulut: "Midjourney ile Yapay Zekâ Destekli Grafik Tasarım Denemeleri"
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanatlar Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Berkem Bulut, "Yapay Zekâ Destekli Grafik Tasarım Denemeleri: Midjourney" başlıklı sunumunda, kendi araştırmasından yola çıkarak metinsel girdilerle görsel üretim sağlayan Midjourney programını tanıttı ve süreci katılımcılarla paylaştı.
Oturum, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB