Amasya’da 782 yıllık Burmalı Minare Camii’nin restorasyonu tamamlandı

Amasya’da 782 yıllık Burmalı Minare Camii’nin restorasyonu tamamlandı

Amasya’da 782 yıllık Burmalı Minare Camii’nin restorasyonu tamamlandı

Amasya’da Selçuklu döneminden kalma 782 yıllık Burmalı Minare Camii, tamamlanan restorasyonunun ardından yeniden ibadete açıldı.
II. Gıyâseddin Keyhüsrev’in vezirlerinden olan Ferruh Bey ve kardeşi Hazinedar Yusuf Bey tarafından 1242 yılında inşa edilip adını minaresinin etrafını saran yivlerinden alan Amasya Burmalı Minare Camii, geleneksel Türk İslam mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alıyor.
Aslına uygun olarak 2 yılda restore edilen caminin açılışına Amasya Valisi Yılmaz Doruk, AK Parti Amasya milletvekilleri Haluk İpek ve Hasan Çilez, Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ile protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Vali Doruk, “Ecdâd yadigârı Burmalı Minare Camii’mizi restore ederek yeniden ibadete açmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Tarihten günümüze sosyal hayata şahitlik eden camilerin İslam beldelerinin etrafında hayat bulduğu kutlu mekânlar olduğunu belirten Vali Doruk, “Camilerimiz, mahallelerimizin kalbi, şehirlerimizin ruhu, aziz milletimizin ve Ümmet-i Muhammed’in güvenli yuvasıdır. Sadece ibadetlerimizin değil, aynı zamanda tarihimizin, kültürümüzün, örf ve adetlerimizin de iç içe geçtiği manevî merkezlerdir” diye konuştu.
İl Müftüsü Durmuş Ayvaz tarafından yapılan dua ile Burmalı Minare Camii’nin açılışı gerçekleştirildi.