Altın Portakal Uluslararası Uzun Metraj Yarışması Jüri Başkanı Mahmoud Kalari oldu

13.09.2024 13:52:10

Altın Portakal Uluslararası Uzun Metraj Yarışması Jüri Başkanı Mahmoud Kalari oldu

Bu yıl 5-12 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinema dünyasının önemli isimlerini Antalya’da buluşturmaya hazırlanıyor. Festivalin merakla beklenen Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nın jüri başkanlığını ise İran sinemasının efsanevi ismi; görüntü yönetmeni ve yönetmen Mahmoud Kalari üstlenecek.
1951’de Tahran’da doğan Mahmoud Kalari, sinemaya olan ilgisini genç yaşlarda fotoğrafçılıkla pekiştirdi. 1977’de Tahran’da ilk fotoğraf sergisini açan Kalari, 1980 yılında New York’ta profesyonel bir fotoğrafçılık eğitimi aldı ve ardından SYGMA Fotoğraf Haber Ajansı tarafından işe alındı. Fotoğrafları, dünyanın en prestijli yayınlarında yer aldı.
Sinema kariyerine 1988 yapımı "Frosty Roads" filmiyle başlayan Kalari, yaklaşık 40 yıl boyunca İran sinemasının en büyük isimleriyle çalıştı. Özellikle Abbas Kiyarüstemi, Mohsen Makhmalbaf, Jafar Panahi ve Asghar Farhadi ile yaptığı iş birlikleriyle tanınan Kalari, Farhadi’nin “En İyi Yabancı Film” dalında OSCAR kazanan 2011 yapımı "Bir Ayrılık"/ A Separation” filmi ile görüntü yönetmeni kariyerinde dünya çapında büyük takdir topladı.
Sinematografi alanındaki başarılarının yanı sıra yönetmen olarak da dikkat çekici işlere imza atan Mahmoud Kalari, 1998 yapımı "Bulut ve Doğan Güneş / Cloud and the Rising Sun” filmi ile Arjantin’deki Mardel Plata Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Sinema kariyeri boyunca birçok uluslararası ödül ve onur töreniyle taçlandırılan Kalari, son yönetmenlik çalışması, 2023 yapımı "Yaz Mevsimi / Summertime” filmiyle yine dikkatleri üzerine çekti.
Bu yıl da sinemaseverleri dünyanın dört bir yanından gelen birbirinden değerli yapımlarla buluşturacak olan Altın Portakal’da Mahmoud Kalari’nin jüri başkanlığıyla sinemanın sanatsal derinliklerine yolculuk yapılacak.