Altın Portakal Sinema Çalıştayı, 10-12 Ekim tarihleri arasında Antalya’da

23.08.2024 16:41:56

Altın Portakal Sinema Çalıştayı, 10-12 Ekim tarihleri arasında Antalya’da

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Sinema Çalıştayı, 10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
5-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenecek sinema çalıştayı,10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında yapılacak. Çalıştay katılımcılarının, sinema meslek örgütleri, dernekler, sendikalar ve sinema akademisyenlerinden oluşacağı programın gündemi, Türkiye’de sinemanın güncel sorunları olacak. Çalıştayın düzenleme kurul başkanlığını ve yürütücülüğünü İstanbul Kültür Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Perihan Taş Öz ve TÜRSAV Genel Sekreteri, SE-YAP haysiyet kurulu üyesi, Sinebir yönetim kurulu üyesi, senarist ve yönetmen Aydın Sayman üstlenirken, onursal danışmanlığını ise yapımcı, Özen Film’in kurucusu Mehmet E. Soyarslan, yapımcı, senarist, Belge Film’in kurucusu Sabahattin Çetin ve İstanbul Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Akbulut yürütüyor.

Üç günde dokuz oturum gerçekleşecek
10 - 12 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleşecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Sinema Çalıştayı’nda sinema filmlerinin yapım ve dağıtım sürecine ilişkin temel sorunlar, üç güne yayılarak, dokuz oturumda münazara edilecek. Akademisyen ve meslek profesyonelleri ile dernek, vakıf, meslek birliği, sendika ve ilgili devlet kurumları temsilcilerinden oluşacak çalışma grupları, her biri üç saat sürecek toplam dokuz oturumda ilgili başlıkları konuşarak sonuç bildirgelerine imza atacak.

Sinemanın temel sorunları ele alınacak
Telif hakları, kopyalama bedelleri, sinema filmleri ve dizi setlerinde iş şartlarının gözden geçirilmesi, devlet destekleri, yapım sorunlarının aşılması, akademik ve mesleki eğitim sorunları, film festivalleri, sinema salonlarının yapısı ve temel sorunları, sinemada seyir kültürü, belgesel sinemanın üretim ve gösterim sürecindeki temel sorunlar, film dağıtım sorunları, sınıflandırma ve yaş kararları, sinemada kültürel miras ve arşivcilik gibi birçok önemli konunun mercek altına alınacağı oturumların yanı sıra çalıştay programı dahilinde iki tane de panel gerçekleştirilecek.

12 Ekim’de sonuç bildirgesi okunacak
Çalıştayın sonuç bildirgeleri, festivalin ardından dijital ve matbu kopya olarak basılarak sinema yaşamının bileşenleri ve ilgili kurumlarla paylaşılacak. Çalıştayda, önerilen başlıklar çerçevesinde yapılacak tartışmalar sonrasında bir sonuç bildirgesi yazılması ve bu bildirgenin Türkiye’de sinema alanının kurumsallaşmasına, sektördeki sorunların çözümünde ve sektör bileşenleri ile akademi arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde kılavuz ve yol gösterici olması hedefleniyor.
Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Sinema Çalıştayı, 10 Ekim tarihinde saat 13.00’te gerçekleşecek açılış resepsiyonu ile başlayıp 12 Ekim’de sonuç bildirgelerinin okunmasıyla sona erecek.
Çalıştaydaki dokuz çalışma grubunun konu odakları festivalin internet sitesinden açıklanacak olup, çalıştayı takip edebilmek için ilgili departmana ayrıca akredite olunması gerekiyor.