ALKÜ’den muz üretiminde yapay zekâ devrimi
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) akademisyenleri, TÜBİTAK destekli "Muz-AI" projesiyle serada yapay zekâ tabanlı üretim modeli geliştirerek, su tüketimini azaltmayı ve ürün miktarını artırmayı hedefliyor.
ALKÜ, her geçen gün ülkeye ve bölgeye katkı sağlayacak çalışmalara imza atarak, bilimsel araştırmalarla gelişimin öncüsü olmaya devam ediyor. Son olarak ALKÜ akademisyenleri, tarım teknolojilerinde çığır açacak yeni bir projeye daha imza attı. TÜBİTAK ARDEB 1001-Elektrik, Elektronik ve Enformatik Araştırma Destek Grubu (EEEAG) tarafından desteklenmeye hak kazanan "Muz-AI: Serada Muz Bitkisinin Gelişiminin ve Ürün Miktarının Yapay Zekâ Tabanlı Modellenmesi ve Hassas Tarım Uygulamaları için Veri Kümesi Oluşturulması" başlıklı proje, 2 milyon 400 bin TL bütçe ile 36 ay boyunca yürütülecek. ALKÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Akın Oktav’ın yürütücülüğünü üstlendiği projede Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Özge Öztimur Karadağ ve Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Murat Alper Başaran araştırmacı, Biyosistem Mühendisliği Bölümü’nden ise Doç. Dr. Fırat Arslan danışman olarak görev alıyor. Kabul edilen proje kapsamında serada muz üretiminde yapay zekâ tabanlı bir model geliştirilerek su tüketiminin azaltılması ve ürün miktarının artırılması hedefleniyor. Tarım 4.0 vizyonuna katkı sağlayacak çalışma, gerçek zamanlı veriye dayalı hassas tarım uygulamaları için kanıtlayıcı bir model ortaya koyacak. Bu model sayesinde girdi-çıktı ilişkilerini yüksek doğruluk oranıyla (yüzde 90) tanımlayan bir yapay zekâ algoritması geliştirilecek ve seralarda verimlilik en üst düzeye çıkarılacak.
Rektör Türkdoğan: "Alanya ve çevresini geliştiriyoruz’’
ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, "Üniversite olarak bilimsel çalışmaların her zaman yanında olduk, akademisyenlerimizin ülkemize ve bölgemize değer katacak projelerine daima destek verdik. ALKÜ olarak Alanya ve çevresinin her türlü gelişimini önemsiyor, bilimin rehberliğinde bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Geliştirilecek yapay zekâ tabanlı modelin hem tarımsal verimliliğe hem de çevre dostu üretim anlayışına önemli katkılar sunacağına inanıyorum" dedi.
Doç. Dr. Oktav: "Su tüketimini azaltıp ürün miktarını artıracağız"
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Akın Oktav ise, tarım teknolojilerinin önemine değinerek, "Tarım teknolojileri, sürdürülebilirliği artırmak ve daha etkili üretim yöntemleri geliştirmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Günümüzde Tarım 4.0 olarak adlandırılan süreç, dijital teknolojileri kullanarak daha akıllı, verimli ve çevreye duyarlı bir tarım sektörüne doğru ilerleyen 4. tarım devrimini ifade etmektedir. Büyük veri, yapay zekâ, robotlar, nesnelerin interneti ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojik yenilikler, tarım da dâhil olmak üzere tüm alanlarda etkisini göstermektedir. Bu teknolojilerin tarıma uyarlanmasıyla hassas tarım, dijital tarım ve akıllı tarım gibi yeni üretim yaklaşımları gelişmektedir. Özellikle ekilebilir arazilerdeki mahsullerin verimli bir şekilde yetiştirilmesi ve bakımı için veri odaklı stratejiler günümüzde büyük önem taşımaktadır. Bu projeyle birlikte serada su tüketimini azaltıp ürün miktarını artıracağız" dedi.