Alanyalı öğrencilerden kardeş şehir gezisi

1.08.2024 15:17:33

Alanyalı öğrencilerden kardeş şehir gezisi

Antalya’nın Alanya ilçe Belediyesi’nin Yunanistan’daki kardeş şehri Nea Ionia’nın daveti üzerine, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce seçilen öğrenciler, yaz kampı programına katıldı. İki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesinin amaçlandığı etkinlikle öğrenciler, kentin tarihi ve doğal güzelliklerini gezerek, birçok aktivitede yer aldı.
TÜBİTAK Bölge Finalleri’ne davet edilen, yaş kriterlerine uygun, Genç Kalemler ile Dilimizin Zenginlikleri Projelerinde basın-yayın organlarında eserleri yayımlananlar arasından Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından seçilen 10 öğrenci, 15-27 Temmuz 2024 tarihlerinde kardeş şehir Nea Ionia’da düzenlenen yaz kampına katıldı. Öğretmenler eşliğinde Yunanistan’a giden öğrenciler, çok sayıda aktivitede yer aldı.

Başkan Özçelik’e ziyaret
Yaz Kampı programı sonrasında Alanya’ya dönen öğretmenler ve öğrenciler, Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik’i ziyaret etti. Başkan Özçelik’e, gezi sırasında edindikleri deneyimleri hazırladıkları slayt gösterisiyle aktaran öğrenciler, gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında da bilgiler verdi. Başkan Özçelik, “Kardeş şehrimiz Nea Ionia’nın daveti üzerine yaz kampına giden öğrencilerimizi ağırladık. Deneyimleri hakkında bilgi aldığımız değerli öğretmenlerimiz ve kıymetli kardeşlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyor, okul hayatlarında başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

Kardeşlik tarihi ve kültürel bağlara dayanıyor
Alanya ve Nea İonia arasındaki bağlantı, tarihi ve kültürel bağlara dayanıyor. Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarındaki bir bölge olan Nea İonia adı, Anadolu’daki İonia Bölgesi’nden göç eden Rumların yerleşmesiyle oluşuyor. İki bölge arasındaki bağlantı, Osmanlı Cihan Devleti’nin son dönemlerinde ve mübadele sırasında ortaya çıkıyor. Lozan Antlaşması çerçevesinde gerçekleştirilen nüfus mübadelesi ile Yunanistan’daki Türkler Türkiye’ye, Türkiye’deki Rumlar ise Yunanistan’a göç ediyor. Bu bağlamda Alanya’dan göç eden Rumlar, Nea İonia gibi bölgelere yerleşirken, bu yerleşim sürecinin iki kent arasında tarihi ve kültürel bir bağlantı kurulmasına yol açtığı kabul ediliyor. Alanya’dan Nea İonia’ya göç edenler, yanlarında Alanya’nın kültürel mirasını, yemeklerini ve geleneklerini de götürürken, bu durumun Nea İonia’nın kültürel dokusunu zenginleştirdiği ve iki bölge arasında bir köprü oluşturduğu belirtiliyor. Ayrıca günümüzde iki kent arasındaki bu tarihi bağlantı, çeşitli kültürel etkinlikler ve anma törenleriyle hatırlanıyor.