Akdeniz Üniversitesinde ’vahşi’ sergi

Akdeniz Üniversitesinde ’vahşi’ sergi

Akdeniz Üniversitesinde ’vahşi’ sergi

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi fuaye alanında, Nisan ayında Antalya Kemer açıklarında, balıkçıların ağlarına takılan yavru mahmuzlu camgöz köpekbalığı (Squalus acanthias) sergilenmeye başlandı.
Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi’nde 25 yıl önce oluşturulmaya başlanılan Biyoloji Bölümü Omurgalı Hayvanlar Müzesi’nde yüzlerce örnek yer alıyor. Kuşlar (kartal, atmaca, leylek vb.), memeliler (karakulak, yaban keçisi, sincap, tilki vb.), sürüngenler (zehirli ve zehirsiz yılanlar, kertenle, kara ve su kaplumbağası, semender vb.) ve balık (fare balığı, ton balığı vb.) türlerinin yer aldığı müzede son olarak yavru mahmuzlu camgöz köpekbalığı (Squalus acanthias) sergilenmeye başladı. Nisan ayında Antalya Kemer açıklarında, balıkçıların ağlarına takılan yavru mahmuzlu camgöz köpekbalığı akvaryumda özel bir sıvının içinde tutuluyor.

Türü koruma altında
Fuaye alanında sergilenen mahmuzlu camgöz köpekbalığı, Türkiye kara sularında en yaygın görülen köpekbalığı türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Boyu 80-100 cm, ağırlığı 2-4 kg arasında değişen bu türün dişi bireylerinin 200 cm uzunluğa ve 10 kg ağırlığa ulaşabildiği biliniyor. Karnivor olan bu köpekbalığı, diğer balıklar, ahtapot ve kabuklularla besleniyor. Uysal ve zararsız bir tür olarak bilinen Mahmuzlu Camgöz, istilacı Aslan balığına karşı deniz ekosistemimizde önemli bir rol oynuyor. IUCN Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’nde 2006 yılından itibaren Türkiye popülasyonları “EN: Tehlikede” kategorisinde yer alıyor.

Okullar da ziyarete geliyor
Müzede sergilenen örnekler, doğada ölü olarak bulunan ve tahrip olmamış hayvanlardan elde ediliyor. Kuru örnek, alkol materyali, tahnitler ve akrilik/polyester uygulamalarıyla sergilenen bu örnekler, öğrencilere ve halka biyoçeşitliliği tanıtmak için önemli bir eğitim aracı olarak kullanılıyor. Omurgalı Hayvanlar Müzesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların ziyaret talepleri doğrultusunda dönem içinde açılıyor. Bazı örnekler ise Fen Fakültesi Fuaye alanında hafta içi tüm ziyaretçilere açık olarak sergileniyor.

Karakulak da sergileniyor
Fuaye alanında sergilenen bir diğer dikkat çekici tür, kedigiller (Felidae) familyasından Karakulak (Caracal caracal). Bölgede de görülen bu vahşi kedi türü, tüm dünyada koruma altında, fotokapanlarla izlenen bu türün avlanması kesinlikle yasak. Karakulakların erkek bireyleri 12-18 kg, dişi bireyleri ise 8-13 kg ağırlığında olup, büyüklükleri 75-90 cm arasında değişiyor. Kuyruğu ise 30-35 cm uzunluğunda.