Tarih: 10.09.2024 13:53

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde hekim adaylarına ilk ders

Facebook Twitter Linked-in

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk dersi yapıldı.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Şenol ile Öğretim Üyelerinin ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete’nin de hazır bulunduğu derste, Tıp Fakültesi’nin yeni öğrencileri ilk derslerini Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan ve Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid’den aldı.

“Akademik başarı yanında sosyal gelişim de önemli”
Akdeniz Üniversitesi ve Tıp Fakültesi’nin tanıtım videosunun ardından Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Şenol ders başlangıcında öğrencilere seslenerek, “Önceliğimiz akademik başarınız ve nitelikli hekimler olmanızdır. Ancak akademik başarının yanı sıra sanat, spor, müzik, yabancı dil gibi birçok etkinlikte kendiniz geliştirmenizi de çok isterim. Derslere devam etmeniz, aktivitelere katılmanız fakültemizin tecrübeli alanında saygın öğretim üyeleri ile iletişim halinde olmanız akademik ve sosyal olarak gelişmenizi sağlayacaktır. Sizlerle uzun bir yolculuğumuz var. Her zaman hep yanınızdayız sizleri destekliyoruz bunu unutmayın. Aramızda benim de hocam olan ve hocam olduğu için gurur duyduğum kalp naklini ilk yapan ekip içinde olan saygıdeğer hocam Prof. Dr. Ömer Bayezid ve yine aynı kurumda çalışmaktan büyük onur duyduğum Akdeniz Üniversitesi ve ülkemizin dünyaya açılan çok değerli öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan hocalarımız bulunmakta. İlk dersi vermek için buradalar. Tıp mesleğine ömürlerini adamışlar” dedi.

“İnsanlık var olduğu sürece hekimlik mesleği var olacaktır”
Gerçekleştirdiği başarılı nakillerle Akdeniz Üniversitesi’nin ve ülkemizin ismini dünyaya duyuran Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni yeni kazanan öğrencilerin ilk dersinde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “Arkadaşlar öncelikle hepiniz fakültemize hoş geldiniz. Her biriniz ülkemizin seçkin öğrencilerisiniz ve bugün ülkemizin en seçkin üniversiteleri arasında yer alan Akdeniz Üniversitemizin çok güçlü bir öğretim üyesi kadrosuna ve geniş imkanlarına sahip Tıp Fakültemizin öğrencisi oldunuz. Ailelerinizin de sizlerin de çok mutlu olduğunuzu tahmin edebiliyorum. Hepinize eğitim öğretim hayatınızda ve tüm yaşamınız boyunca başarılar diliyorum. Hayatınızın yeni bir döneminin başlangıcındasınız. Moral ve motivasyonunuzu daima yüksek tutun” diye konuştu.

Yapay zekanın mesleğe etkileri
Yapay zekanın mesleğe olabilecek etkileriyle ilgili tartışmalara da değinen Prof. Dr. Ömer Özkan, “Son dönemde medyada sıkça çıkan yapay zekanın mesleğimizi elimizden alacağı haberlerine aldırış etmeyin. İnsanlık var olduğu sürece hekimlik mesleği var olacaktır. Yapay zekâ ancak bizim mesleğimizin bir destekleyicisi olabilir. Sizler kendinizi iyi yetiştirin ve para kazanmaya odaklanmak yerine hekimlik kalitenizi artırmaya odaklanın.” dedi. Öğrencilere uzmanlık seçecekleri zaman güncel trendlerden etkilenmemelerini tavsiye eden Prof. Dr. Ömer Özkan, “Çünkü bugünün trend bölümleri yarın aynı popülerlikte olmayabilir ya da bugün çok popüler olmayan bir bölüm gelecekte çok popüler bir bölüme dönüşebilir. Ben mesleki yaşantımda bu dönüşümlere çok şahit oldum. Bununla birlikte temel tıp bilimlerinin, immünoloji ve genetiğin yakın gelecekte çok daha önem kazanacağı da öngörülüyor. Yapay organ üretimi konuşuluyor bugün. Yakın zamanda bu konuda da çok hızlı gelişmeler göreceğiz” diye konuştu.

“Hastalarınızla iletişim önemli”
Öğrencilerin mezun oldukları zaman da hastalarına iyi davranmalarını öğütleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, “Hekimlik tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok saygın bir meslek. Bu saygınlığı korumak biraz da bizlerin elinde. Lütfen hastalarınızla iletişiminizi sık sık gözden geçirin. Kendi ailenizin hastaneye gittiklerinde nasıl bir muamele görmesini arzu ediyorsanız siz de hastalarınıza o şekilde davranın. Genellikle adliyeye ve hastaneye insanlar mutsuz gelirler. Hastalarınızın psikolojilerini göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Bu sizi çok daha iyi bir hekim yapar” ifadelerini kullandı.

“Hastaların yaşaması kadar kaliteli yaşaması da önemli”
Kalp ve Damar Cerrahisinin duayenlerinden, Türkiye’de kalp naklinde öncü isimlerden, Akdeniz Üniversitesi’nde 26 yıl önce ilk kalp nakline başarıyla imza atan Prof. Dr. Ömer Bayezid de ilk derste öğrencilerle kalp nakliyle ilgili tecrübelerini paylaştı. Tıp biliminin her geçen gün geliştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Bayezid, “Bugün Üniversitemizde de kalp nakilleri yapıyor, yapay kalpler takıyoruz hastalarımıza. Hastaların yaşaması önemli ancak ondan daha da önemlisi onların kaliteli bir yaşam sürmeleri. Sizlerin ileride bu işleri daha da başarılı şekilde yapacağınıza inanıyorum. Bizler şu an hastalarımıza yapay kalp takıyoruz ama bugünkü şartlarda vücudun dışında hastanın hayat kalitesini düşürecek şekilde yapabiliyoruz bu işlemi. Ama ileride sizler kalbin yerini alacak ve hastanın yaşam kalitesine bir olumsuzluk yaşatmayacak şekilde bu operasyonları yapabilirsiniz. Ömer hocamın da bahsettiği yapay organlarla da bu işi çözebilirsiniz gelecekte. Yeter ki sizler çok çalışın ve mesleğinizin kıymetini bilin” şeklinde konuştu. Ders sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtlayan akademisyenler yeni öğrencileriyle günün anısına toplu fotoğraf da çektirmeyi ihmal etmediler.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB