Aile hekimleri hastalıkların ilk teşhis ve tedavisinde önemli rol üstleniyor

Aile hekimleri hastalıkların ilk teşhis ve tedavisinde önemli rol üstleniyor

Aile hekimleri hastalıkların ilk teşhis ve tedavisinde önemli rol üstleniyor

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli’de yürütülen birinci basamak sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi. Koruyucu sağlık hizmetleri ile hastalıkların teşhis ve tedavisinde ilk başvuru noktasının aile hekimleri olduğunu belirten Öztürk; “ Denizli’de 130 Aile Sağlığı Merkezi ve 348 Aile Hekimliği Birimi’nde hastalanmadan sağlığa yatırım yapıyoruz” dedi.

Birinci Basamak sağlık hizmetlerinin sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, bireylerin hizmete kolayca ulaşabildikleri etkin ve yaygın sağlık hizmeti sunumunun yapıldığı sağlık tesisleri olduğunu söyleyen Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk; “ 2006 yılında Denizli dahil 6 ilde başlatılan ve 2010 yılından beri ülkemiz genelinde uygulanmakta olan Aile Hekimliği uygulaması ile birinci basamak sağlık hizmetlerinden bireye yönelik koruyucu, tanı, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmeti verilmektedir. Vatandaşlarımız ikamet adreslerine en yakın yerdeki Aile Sağlığı Merkezi’ne giderek kayıt yaptırabilir. Denizli’de 7 İlçe Sağlık Müdürlüğü, 12 Toplum Sağlığı Merkezi, 3 Sağlıklı Hayat Merkezi, 4 Ketem, 1 Mobil Kanser Tarama Tırı, 2 Göçmen Sağlığı Merkezi, 118 Sağlık Evi, 130 Aile Sağlığı Merkezi’nde 348 Aile Hekimliği Birimi’nde Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerini yürütüyoruz” dedi.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aşılama, çeşitli sağlık kanser taramaları, ağız ve diş taramaları, anne, bebek, çocuk, ergen üreme sağlığına yönelik çalışmalar, ruh sağlığı, sağlıklı beslenme, kronik hastalıkların önlenmesi, çevre sağlığı, bağımlıkla mücadele gibi birçok konuda toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütüldüğünün altını çizen Uz. Dr. Berna Öztürk; “ Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hedef, hastalıkların ortaya çıkışını engellemektir. Aile sağlığı merkezlerimizde de bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetleri kişi ölünceye kadar sürdürülmektedir. Evlilik öncesi SMA Taramaları, Yenidoğan SMA Taramaları, Yenidoğan İşitme Tarama Programı, Yenidoğan Görme Taraması Programı, Gelişimsel Kalça Displazisi Tarama Programı ile sağlık hizmetleri itinayla sürdürülmekte ve yakından izlenmektedir.15-49 yaş kadın izlemleri, evlilik öncesi danışmanlık, gebe bilgilendirme sınıfı, doğum öncesi ve lohusalık dönemi izlemleri ve normal doğumun teşviki programları ile kadın sağlığı çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir. Yine kanser taramaları Aile Sağlığı Merkezlerimizde yürütülmektedir. 40-69 yaş aralığındaki kadınların meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınların serviks kanseri taramaları, 50-70 yaş arası hem erkek hem de kadınların kolorektal kanser taramaları yapılmaktadır. Yine diyabet, hipertansiyon, obezite ve kardiyovasküler risklere yönelik taramalar Aile Sağlığı Merkezlerimizde gerçekleştiriyoruz. Böylelikle kronik hastalıkları erken dönemde teşhis ediyoruz. Vatandaşlarımızı aile hekimlerimize başvurarak bu hizmetlerden yararlanabilirler” dedi.