Tarih: 30.07.2024 15:45

Afrodisyas’ta heyecanlandıran keşif

Facebook Twitter Linked-in

Geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Afrodisias Antik Kenti’nde, Yunan mitolojisinin en güçlü tanrısı olan Zeus’un normal insan ölçülerinin üstünde mermerden yapılma başı bulundu.
23 antik kent ve ören yeri ile ülkenin en zengin arkeolojik değere sahip illerinden olan Aydın’da yüzey araştırmaları ve kazı çalışmaları aralıksız devam ediyor. Aydın’ın tarihinin gün yüzüne çıkarılması için yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında arkeologlar da titiz çalışmaları ile her geçen gün önemli keşiflere imza atmaya devam ederken M.Ö. 5. bin yıl ortalarına kadar uzanan tarihi ile Afrodisias Antik Kenti’nde yapılan keşif heyecanlandırdı. Hemen her yıl farklı keşiflere sahne olan antik kentte, 2022 yılında bulunan bin 600 metrekare büyüklüğündeki ‘Kibele Köşkü’nden sonra şimdi de Yunan mitolojisinin en güçlü ve önemli tanrılarından olan Zeus’un mermerden ve büyük boyutlarda yapılmış başı bulundu.
Heyecanlandıran keşfi sosyal medya hesabından duyuran Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise tarihi eserin Afrodit Tapınağı’nın batısında bulunduğunu açıklayarak, “Yüzyıllar sonra gün ışığıyla yeniden buluşan mermer baş, Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrı olan Zeus’un ihtişamını sergiliyor. Aphrodite Tapınağı’nın 50 metre batısında bulunan bu önemli eser, saç ve sakaldaki muhteşem işçilik ile dikkat çekiyor. Anadolu’nun zengin geçmişini gelecek nesillere taşımak için çalışmalarımız hız kesmeden sürecek” dedi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB