Acının en şifalı hali: Cırgalan biberi

Acının en şifalı hali: Cırgalan biberi

Cırgalan biberi lezzetiyle tüketicilere şifa, mahalledekilere gelir kapısı oluyor. Coğrafi işaret tescilli ürün bu yıl 60 liradan alıcısını buluyor.

Kayseri’nin Kocasinan İlçesine bağlı Cırgalan Mahallesi’nde üretilen Cırgalan biberi coğrafi tescile sahip. Cırgalan biberi ekiminden toz haline gelene kadar birçok aşamadan geçiyor. Ayrıca üreticiler biberin şifa deposu olduğunu söylüyor. Mart ayında ekimine başlanan Cırgalan biberinin yeşil hali kurutularak dolma biber, kırmızı halinin öğütülmesiyle de toz ve pul biber olarak sofraları süslüyor. Yaklaşık 5-6 aylık serüvenle tüketicilerle buluşan Cırgalan biberinin ekimi mart ayında başlıyor. Ekildikten sonra çapa ve sulama işlemi biberin verimliliğini belirliyor. 4 defa çapa yapılan biberler büyümeye bırakılıyor. Dalında kızaran biberler sonrasında toplanarak 2 gün güneşte bekletiliyor. Ardından kuruyan biberler yumuşayınca çöplerinden ayrılıyor ve yırtılarak bir bez parçasına sarılı halde çiğneniyor. Sonrasında eleme işlemine geçiliyor. Üreticiler bu aşamanın biberin lezzeti açısından önemli olduğunu söylüyor. Eğer bu aşamada biberlerin damarlarından acısı alınmazsa tadının zehir gibi olacağı belirtiliyor. Damarlarından ayrılan biberler sonrasında değirmende öğütülerek toz halini alıyor. Cırgalan biberi üreticisi Ali Bahçeci’de bu zorlu serüveni anlattı. 


Ali Bahçeci yaklaşık 26 yıldır bu işle uğraşıyor. Ali Bahçeci Cırgalan biberinin yalnızca Ata tohumundan üretildiğini söyledi. Bahçeci, “Biberin ekimine mart ayında başlarız mahsul alana kadar ise 4 kez çapa yaparız halk arasında mecek olarak bilinir. Çapalama sırasında biberlerin arasından hasta olanları seçeriz bu verimlilik açısından önemli.” dedi.  Yaklaşık 5-6 ay süren üretim aşamasında biberlerin sulama işleminin önemli olduğuna dikkat çeken Bahçeci, “Mahsul almaya başladığımız ürünleri sürekli takip etmemiz gerekir. Takip sırasında biberlerin arasından hasta olanları ayıklarız. Sonrasında biberleri büyümeye bırakır ardından dalında kızarmasını bekleriz. Kızaran biberleri toplar 2 gün güneşte kurumaya bırakırız. Genelde biberlerimiz ya damlarda ya da uygun bir zeminde kurutulur. Kuruyan biberler yumuşar ve çöpünü serbest bırakır. Bizde bu aşamada ‘çöpleme’ işlemine geçeriz. Burada da yine kötü olanları seçerek biberleri ‘yırtmaya’ başlarız. Burada önemli olan nokta şu ki biberleri üzerinde bulunan 4 burundan ayırarak yırtarız yoksa biberler kurumaz. Yırttığımız biberleri bir bez parçasına sardıktan sonra çiğneriz. ‘Çiğneme’ ve ‘eleme’ aşamaları bu işin en zor yanıdır. Çünkü biberin acısı burada ortaya çıkar. Biberin içinde damarlar vardır. Bu aşamalarda o damarlar dökülür, eğer damarlar temizlenmezse biberin tadı iyi olmaz zehir gibi olur diyebiliriz. Sonra biberlerimizi elekten geçirir acı tozunu alırız. Sonra ürünlerimizi mahallemizde bulunan değirmene emanet ederiz. Orada biberlerimiz toz halini alır.” diye konuştu. Ayrıca biber üreticisi Ali Bahçeci 10 kilo posadan 1 kilo toz biber elde edildiğini belirterek, bu yıl 1 kilo toz biberin 60 liradan alıcı bulduğunu söyledi. Bahçeci, isteğe göre acı ve tatlı toz biberin bulunduğunun bilgisini verirken fiyatta değişiklik olabileceğini de sözlerine ekledi. 

 

Özel Haber: Rabia Bahçeci