Tarih: 04.01.2026 21:52

Venezuela Savunma Bakanı: "Bugün Venezuela, Yarın Herhangi Bir Ülke Olabilir"

Facebook Twitter Linked-in

Bölge İstikrarına Yönelik Tehdit

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, ABD Başkanı Donald Trump'ın Venezuela'ya yönelik saldırı kararının bölge istikrarını tehlikeye attığını vurguladı. Lopez, "Bu, dünya düzeni için gerçek bir tehdit oluşturuyor. Bugün Venezuela ise, yarın herhangi bir devlet, herhangi bir ülke olabilir" ifadelerini kullandı.

Maduro'nun İadesi Talebi ve Geçiş Süreci

ABD ordusunun Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşini yakalayarak ülkeden çıkarmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Lopez, ABD'ye Maduro ve eşini serbest bırakması çağrısında bulundu. "Maduro ve First Lady'nin iadesini talep ediyoruz. Bu, Venezuela'nın meşru Devlet Başkanı ve First Lady'ye yönelik bir saldırıdır" diyen Lopez, Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez'in geçici Devlet Başkanı olarak görev yapmasını desteklediklerini açıkladı.

Güvenlik Ekibinin Kaderi ve Askeri Harekât

Devrik lider Maduro'nun güvenlik ekibinin "büyük bir kısmının" ABD'nin düzenlediği baskında öldürüldüğünü belirten Lopez, ABD askerlerinin "güvenlik ekibini, askerleri ve masum sivilleri soğukkanlılıkla öldürdüğünü" iddia etti. Venezuela halkının egemenliğini garanti altına almak için ülke genelinde silahlı kuvvetlerin harekete geçirildiğini aktaran Lopez, halktan normal yaşantılarına dönmelerini istedi.

Sömürgeci Fikirlere Karşı Çıkış

Trump yönetiminin dış politikasına yönelik eleştirilerini sürdüren Lopez, "Monroe Doktrini ruhu içinde Latin Amerika ve Karayipler üzerinde uygulamak istedikleri sömürgeci fikirleri reddediyoruz" dedi.

Operasyonun Detayları ve Yargı Süreci

ABD, dün Venezuela'nın başkenti Karakas'taki tesislere saldırı düzenlemiş, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores, ABD ordusu tarafından yakalanarak yargılanmak üzere ABD'ye götürülmüştü. Saldırıda asker ve sivil en az 40 kişinin hayatını kaybettiği, operasyonda ise yaklaşık 6 ABD askerinin yaralandığı bildirilmişti. ABD Adalet Bakanı Pam Bondi, Maduro ve eşi hakkında New York'ta uyuşturucu ve silah suçlamalarıyla iddianame düzenlendiğini açıklamıştı. Maduro ve eşinin Manhattan'daki New York Güney Bölge Federal Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkması bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB