Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu, dünyadaki üç temel hekimlik dalından birinin veteriner hekimlik olduğunu vurgulayarak, "Beşeri hekim, diş hekimi ve veteriner hekim. Veteriner hekimler bu mesleklerin faydalandığı fiili hizmet dediğimiz haktan maalesef faydalanamıyorlar" dedi.
Eroğlu, fiili hizmet zammının zor ve riskli işlerde çalışanlara verilen bir hak olduğunu hatırlattı. Veteriner hekimlerin, salgın hastalıklarla mücadele kapsamında 2008 yılına kadar bu haktan yararlandığını belirtti. Ancak, 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu'nun ilgili maddesinin Anayasa Mahkemesi'nin 2006 tarihli kararıyla iptal edilmesi sonucu bu hakkın kaybedildiğini ifade etti.
Eroğlu, mesleğin risklerini somut örneklerle gözler önüne serdi. Şap hastalığına karşı aşılama yaparken bir veteriner hekimin hayvan darbesiyle iki kaburga kemiğinin kırıldığını, bir başkasının ise kaşının yarılarak yedi dikiş attırdığını aktardı. Mezbahada denetim sırasında şiddete uğrayan ve görev yolunda kaza geçiren meslektaşlarının durumuna dikkat çekti.
Veteriner hekimlerin 657 sayılı kanuna göre sağlık hizmetleri sınıfında yer aldığını vurgulayan Eroğlu, tabip, eczacı ve diş hekimlerinin aksine, veteriner hekimlerin aynı riskleri taşımalarına rağmen fiili hizmet zammı hakkından faydalanamadığının altını çizdi.