Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, yeni yıla yaklaşırken ekmek ve simit fiyatlarına ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Balcı, 25 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan 7571 Sayılı Kanun ile getirilen yeni düzenlemeyi anlattı. Buna göre, birlikler tarafından hazırlanan fiyat tarifeleri, Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü alındıktan sonra yürürlüğe girecek. Görüş alınamazsa, vali başkanlığında toplanan uzlaşma komisyonunun kararı geçerli olacak. Balcı, "Biz bugüne kadar ekmek fiyatını belirlerken zaten Ticaret Bakanlığı'yla diyalog halinde çalışıyorduk. Bu kanunla süreç yazılı hale gelmiş oldu" dedi.
Balcı, geçmiş yıllardaki fiyat artışlarını kıyaslayarak önemli veriler paylaştı. 2023 yılında ekmek fiyatının yüzde 17.5 arttığını, 2024 yılındaki artışın ise yüzde 25 ile sınırlı kaldığını belirtti. 2024'ün son altı ayında fiyat değişmediği için, 2025 yılındaki artışın da yüzde 25 olarak gerçekleştiğini ifade etti. İki yılın ortalamasına bakıldığında artış oranının yüzde 37.5'e ulaştığını söyledi.
Balcı, 2026 yılı için net bir taahhütte bulundu: "Un fiyatı 900 liradan bin lira bandına gelmesine, maya fiyatı 600 liradan 975 liraya çıkmasına rağmen, halkımızın temel gıdası olan ekmek konusunda bir değişiklik yapmayı düşünmüyoruz. Bugün itibariyle ekmekte, ülke genelinde 8. aydan itibaren uygulanan kilogram fiyatı 75 liranın üzerinde olmayacak." İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Sakarya gibi birçok ilde bu fiyatın geçerli olacağını vurguladı.
Konuşmasında ekmek israfına da dikkat çeken Balcı, günde 6 milyon 100 bin adet ekmeğin israf edildiğini söyledi. Bu durumun fırıncıların kazancını doğrudan etkilediğini belirterek, zincir marketlerdeki iade sistemini eleştirdi. "150 adet ekmek götürdüğünüzde 40-50 tanesini iade alıyorsanız, ortada ticaret yok demektir" diyen Balcı, marketlerin bu konuda çeki düzen vermesi gerektiğini, aksi takdirde yaptırımın kaçınılmaz olacağını ifade etti.