AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, "Türk dünyasında yeni bir heyecan oluşturmak için bir tuğla bile koymamıza vesile olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a huzurlarınızda yürekten teşekkür ediyorum" dedi. Zorlu, 23 Şubat 2025'te kurulan başkanlığın, 8 Türk Devleti ve akraba topluluklar arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedeflediğini belirtti. Kurumlar arasında sağlanan koordinasyonla, Cumhurbaşkanı'nın vizyonu doğrultusunda daha güçlü bir iş birliğine doğru ilerlediklerini ifade etti.
Kürşad Zorlu, karşılıklı ziyaretler ve etkinliklerle 25'ten fazla ile giderek Türk dünyası vizyonunu paylaştıklarını söyledi. Nevruz'un, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde ve diğer Türk devlet başkanlarının onayıyla Türk dünyasının ortak anma günü haline getirildiğini duyurdu. "21 Mart'ta yine büyük bir Nevruz kutlamasına Türkiye'de inşallah biz de öncülük edeceğiz" diyerek hazırlıkların sürdüğünü aktardı.
Küresel kırılmalar ve ittifaklardaki değişimlere dikkat çeken Zorlu, Türkiye'nin izlediği stratejiyi açıkladı. Ülkenin istiklali ve istikbali için üç önemli çalışmayı yürüttüklerini belirtti: "Birincisi, soğukkanlılıkla gelişmeleri takip edip bu ateş çemberinin ülkemize yansımaması için özenli bir çalışma yürütüyoruz. İkincisi, gerginliği azaltmaya yönelik bir politikayı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Üçüncü adım ise, gerginlik azaldığında kalıcı barış ve ateşkes sağlayacak bir düzeni Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz."
Zorlu, konuşmasının devamında savunma sanayine de değindi. "Artık savunma sanayinde ithal katalog dönemi bitmiştir. Kendi sanayisini, kendi üretimini yapan bir Türkiye Cumhuriyeti vardır" ifadelerini kullanarak yerli üretimin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin bölgedeki arabulucu konumuna rağmen ana muhalefet partisi liderinin açıklamalarını üzüntüyle takip ettiklerini ekledi.
AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir ise, Rumeli'den Türkistan'a uzanan gönül coğrafyasının sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. STK'ların birlik, beraberlik ve kültür aktarımındaki kritik rolüne dikkat çekti. "Türk birliğinin tam anlamıyla sağlanabilmesi adına önemli bir mesafeyi de sağlamış bulunmaktayız" dedi.
Abdullah Özdemir, dünyanın ve bölgenin zor bir dönemden geçtiğini, Rusya-Ukrayna savaşı, Suriye krizi, Libya problemleri ve son İran'daki olayları örnek göstererek hatırlattı. Böyle bir süreçte Türkiye'nin bir ve beraber olmasının büyük bir nimet olduğunu, ancak millet olarak sadece kendi sınırları içindekileri değil, bölgeye de huzur ihraç etmenin önemine inandıklarını söyledi.
Program, AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir'in, Kürşad Zorlu'ya bir tablo hediye etmesiyle sona erdi.