Türk bilim insanları, Antik Roma belgelerinde bahsedilen, tedavilerde insan ve hayvan dışkısının kullanılmasına dair iddiaları arkeolojik çalışmalarla kanıtladı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden (SCÜ) arkeolog Prof. Dr. Cenker Atila ve ekibinin bu konudaki bilimsel makalesi Avrupa'da geniş yankı uyandırdı.
Arkeologların İzmir Bergama Arkeoloji Müzesi'nde bulduğu 1900 yıllık bir şişede, insan dışkısına dair kimyasal izler tespit edildi. Prof. Dr. Cenker Atila, Kimyager Dr. İlker Demirbolat ve Tıp Tarihçisi Dr. Rana Babaç Çelebi'nin yaptığı analize göre, şişede ayrıca kekikten elde edilmiş aromatik birleşikler de bulundu. Bu, Hipokrat, Plinius ve Galen gibi şifacıların iltihap ve enfeksiyonlarda dışkı kullandığı iddialarını günümüz metotlarıyla doğruladı.
Prof. Dr. Atila, süreci şöyle anlattı: "Bergama'daki bütün cam eserleri incelerken bazılarında kalıntılar olduğunu fark ettik. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin alarak bin eser içinden 7'sinde kalıntı bulduk. Bunlardan bir tanesi bize kesin veri sağladı. Analizde gaita çıkınca şaşırdık, çünkü bitkisel bir şey bekliyorduk. Kokuyu bastırmak için kekik de eklemişler."
Prof. Dr. Cenker Atila, antik kaynakların insan dışkısının antibakteriyel özelliğinden bahsettiğini, ancak hangi hastalıklarda kullanıldığına dair detay vermediğini vurguladı. Atila, "Galenos, 'Hastalarınız geldiğinde içerik hakkında bilgi vermeyin, yoksa ilacı reddederler' diyor. Bu buluş, antik çağda bilinen bir uygulamanın somut kanıtı oldu" dedi.