ABD Başkanı Donald Trump, basına verdiği mülakatlarda İran'a ilişkin gelişmeleri yorumladı. Trump, ABD'nin savaş sonrasında İran'ın siyasi düzeninin şekillenmesinde önemli bir rol oynamayı planladığını ifade etti. "Bu hususta büyük bir etkimiz olacak. Aksi takdirde hiçbir anlaşma yapılmayacak" diyen Trump, nükleer silahları olmayan, halkla ve rejimle çalışabilecek bir İran'ın inşasından söz etti. Ayrıca, Ali Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney'in gelecek için muhtemel bir seçenek olmadığını belirtti.
Trump, İran'a yönelik askeri harekâtın 'cerrahi' bir şekilde ve kontrollü yürütüldüğünü savundu. İran'ın askeri kapasitesinin fiilen imha edildiğini iddia ederek, "Donanmaları yok. Hava kuvvetleri yok. Hava tespit sistemleri yok. Hepsi yok edildi. Orduları darmadağın edildi" ifadelerini kullandı. Bu operasyonla ABD'ye yönelik büyük bir tehdidin ortadan kaldırıldığını öne sürdü.
Trump'ın dikkat çeken açıklamalarından biri de İran'daki Kürt gruplara yönelikti. Onları saldırıya geçmeye teşvik eden Trump, "Bunu yapmak istiyorlarsa bence harika. Bunu tamamen desteklerim" dedi. Muhalif Kürt güçlere hava desteği sağlanmasına ilişkin sorulara net bir cevap vermemekle birlikte, "Eğer bunu yapacaklarsa, bu iyi" diye ekledi.
Dünya petrolünün önemli bir kısmının geçtiği Hürmüz Boğazı'na da değinen Trump, boğazın açık kalacağını söyledi. İran'ın artık bir donanmasının olmadığını vurgulayarak, "Hürmüz'ü yakından izliyorum" ifadesini kullandı. Trump, İran'daki gelişmelerin bölgesel bir domino etkisi yaratacağına inandığını belirterek, "Küba da düşecek" öngörüsünde bulundu ve Venezuela'dan gelen petrol akışının kesilmesinin Küba'yı müzakere masasına getirdiğini iddia etti.
Ukrayna'daki savaşa da değinen Trump, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e yönelik hayal kırıklığını dile getirdi. "Zelenskiy artık harekete geçmeli ve bir anlaşma yapmalı" diyen Trump, Rusya lideri Vladimir Putin'in bir anlaşmayı görüşmeye hazır olduğuna inandığını söyledi. Ukrayna'nın elinde koz olmadığını savunan Trump, İran dronlarına karşı savunma konusunda ise her türlü yardımı kabul edeceklerini belirtti.