Sivas OSB Sanayicileri Derneği (SOSAD) Başkanı İsmail Timuçin, MÜSİAD Kayseri Şubesi Başkanı Burhan Akmermer'in TR72 Bölgesi'nden ayrılma yönündeki eleştirilerine yanıt verdi. Timuçin, "Bölgesel birliktelik sadece avantaj dönemlerinde değil, sorumluluk dönemlerinde de sürdürülmelidir" dedi.
Timuçin, aynı masaya oturup zor zamanda ayrılmanın doğru olmadığını vurguladı. Sivaslı sanayici ve iş dünyası temsilcilerinin, Kayseri'nin ekonomik göstergeleri güçlendiğinde ortak bölgesel çerçeveden ayrılma talebini doğru bulmadıklarını ifade etti. TR72 modelinin, yatırım teşvikleri ve kalkınma projelerinde üç ili bir araya getirerek dezavantajlı illerin elini güçlendirdiğini belirtti.
Timuçin, endüstriyel bölgelerin açıklanması sürecinde Kayseri'nin güçlü lobi faaliyetleri sonucu Faz 1 kapsamına girerek Sivas'tan ayrıştığı yönündeki geçmiş eleştirileri hatırlattı. Bugünkü TR72'den ayrılma söylemlerinin bu süreci yeniden gündeme getirdiğini söyledi. Sivaslı birçok kesimin, 'güçlü olunduğunda ayrışma' anlayışının sağlıklı bir kalkınma yaklaşımı olmadığını savunduğunu aktardı.
Son olarak Timuçin, TR72'nin bir yük değil ortak sorumluluk olduğuna dikkat çekti. Kayseri'deki yeni birlik arayışlarının şehir menfaatlerini önceleyen yaklaşımlar olarak değerlendirildiğini, ancak Sivas kamuoyunda TR72'nin ortak bir kalkınma vizyonu olarak görüldüğünü belirtti. Bölgesel kalkınma politikalarının tek taraflı taleplerle değil, üç ilin birlikte oluşturacağı ortak akılla şekillenmesi gerektiğinin altını çizdi.