Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yavuz, evde sağlık hizmetleri konusunda Türkiye genelinde çok iyi çalışmalar yapıldığını, Samsun'da da 7 bine yakın hastanın evde bakım hizmeti aldığını söyledi.
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, SAMÜ ve Türkiye Aile Hekimleri Samsun Uzmanlık Derneği tarafından düzenlenen "2. Evde Sağlık Hizmetleri Sempozyumu"na ülkenin dört bir yanından 100'e yakın hekim katıldı. Evde sağlık hizmetlerinde görevli hekimlere yönelik düzenlenen sempozyumda, alanında uzman kişiler tarafından sunumlar yapıldı. Prof. Dr. Erdinç Yavuz da Türkiye ve Samsun'daki evde bakım hizmetleriyle ilgili bilgilerini paylaştı.
Düzenlenen sempozyum hakkında bilgi veren Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yavuz, "Bu sempozyumda evde sağlık hizmetlerinde çalışan hekimlere yönelik eğitim planladık. Evde sağlık hizmetleri artık 81 ilde yaygınlaştı. Evdeki hastalara yönelik ciddi bir hizmet veriliyor. Biz de bu hastalara hizmet veren hekim arkadaşlarımıza kapsamlı bir eğitim planladık. Evde sağlık hizmetlerinin önemli konuları olan basınç yaraları, beslenme gibi alanlarda eğitimler verdik" dedi.
Prof. Dr. Yavuz, beslenmeyle ilgili bu hastalarda büyük problemler yaşandığını, mide bulantıları ve kilo kaybı gibi sık görülen klinik sorunlar olabildiğini belirterek, bunlarla ilgili ayrıntılı ve kapsamlı bir sağlık eğitimi verdiklerini ifade etti. Sempozyumda Türkiye'nin dört bir yanından gelen, alanında uzman değerli hocaların yer aldığını ve Karadeniz başta olmak üzere ülkenin dört bir yanından gelen, evde sağlık hizmetlerinde fedakârca görev yapan yaklaşık 100 hekimle bir araya geldiklerini sözlerine ekledi.
Ülke genelinde çok güçlü bir evde bakım hizmeti verildiğinin altını çizen Prof. Dr. Yavuz, "Evde sağlık hizmetleri çok önemli. Hastanelerimiz ve aile hekimliği uygulamamız tüm halkımıza sağlık hizmeti sunuyor. Ancak evden çıkamayan, yatağa bağımlı olan kişilere yönelik hizmetler evde sağlık hizmetleriyle tamamlanıyor" diye konuştu.
Bu konuda ülkemizde son 10 yıldır çok ciddi ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Yavuz, hem bu hastalara hizmet veren sağlık personeli sayısının arttığını hem de verilen hizmetlerin kalitesi ve kapsamının genişlediğini belirtti. "Türkiye'de çok güçlü bir evde sağlık hizmeti verildiğini düşünüyorum. Bu sempozyumun amaçlarından biri de bu hizmetleri eğitimle daha üst seviyeye taşımak. Evde sağlık hizmetleri, sağlık sisteminin önemli bir parçası haline geldi" şeklinde konuştu.
Yerel düzeyde evde bakım hizmetleriyle ilgili de bilgi veren Yavuz, hizmetin gelişim sürecini anlattı: "2005 yılında ilk yönetmelik yayımlandı. 2010 yılından sonra ciddi bir ivme kazandı. 2015'teki yönetmelikle tüm Türkiye'ye yayıldı. 2023'teki son yönetmelikle mevzuat en üst seviyesine ulaştı. Aslında eski bir hizmet ama farkındalığı özellikle halkımız arasında düşük."
Eve bağımlı bir hasta olması durumunda 444 38 33 numaralı telefonu arayarak evde sağlık hizmetlerine başvurulabileceğini ve en kısa sürede hizmet verildiğini kaydeden Prof. Dr. Yavuz, "Samsun'da 7 bine yakın evde sağlık hastası bulunuyor" dedi.
Ayrıca sağlıklı yaşam merkezlerinin de Bakanlığın yeni uygulamalarından biri olduğunu belirten Yavuz, "80 yaş ve üzeri hastalara, herhangi bir kronik hastalık şartı aranmadan hizmet veriyoruz. Hem hastanedeki poliklinik hizmetlerini organize ediyoruz hem de evde ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Evde sağlık hizmetlerinin kapsamı oldukça genişledi ve ciddi bir hizmet sunuluyor" ifadelerini kullandı.
Bir gün süren sempozyum 3 oturumdan oluştu. Her oturumda alanında uzman isimler tarafından hekimlere yönelik çeşitli eğitimler ve sunumlar gerçekleştirildi.