Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) 2025 yılı çalışmaları kapsamında 60 gar ve istasyonu yenilediklerini duyurdu. Uraloğlu, 2003'ten bu yana demiryollarının devlet politikası haline gelmesiyle başlayan gelişim sürecinde, yüksek hızlı tren hatları sayesinde Türkiye'nin Avrupa'da 6'ncı, dünyada ise 8'inci sıraya yükseldiğini vurguladı.
Bakan Uraloğlu, gar ve istasyonların sadece ulaşım noktaları değil, şehirlerin hafızasında yer eden önemli mekanlar olduğunu belirtti. Yenileme çalışmalarında tarihi kimliğin korunarak, vatandaşlar için daha konforlu, erişilebilir ve modern alanlar oluşturulduğunu ifade etti. Ülke genelindeki 948 gar ve istasyonda yoğun yolcu trafiğine hizmet verdiklerini ekledi.
Demiryolu altyapısında kayda değer bir büyüme yaşandı. Demiryolu uzunluğu 2003'te 10 bin 948 kilometre iken, bugün 13 bin 919 kilometreye ulaştı. Aynı dönemde çift hat oranı yüzde 5'lerden yüzde 18'lere çıkarken, sinyalli hat uzunluğu 2 bin 505 kilometreden 8 bin 419 kilometreye, elektrikli hat uzunluğu ise 2 bin 122 kilometreden 7 bin 274 kilometreye yükseldi.
Tarihi nitelik taşıyan gar ve istasyonlardaki çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Koruma Kurullarının onayı ile yürütülüyor. Mimari, statik, elektrik, mekanik ve çevre düzenlemelerini kapsayan projeler titizlikle uygulanıyor. Bakan Uraloğlu, deprem güvenliğini önceliklendirdiklerini ve 16 gar ve istasyonda statik güçlendirme çalışması yaptıklarını açıkladı.
Yenileme çalışmaları kapsamında, herkes için daha erişilebilir yapılar oluşturulması hedefleniyor. Bu doğrultuda, 7 gar ve istasyonda engelli yolcular için bilet satış alanları, bekleme salonları ve peronlarda gerekli düzenlemeler hayata geçirildi. Uraloğlu, yapıların geçmiş ile geleceği buluşturan ve demiryolu ulaşımının gelişimine hizmet eden önemli merkezler olmaya devam ettiğini söyledi.