75 yaşındaki Emine Yalçın, Mitral Kapak Yetmezliği nedeniyle yaşam kalitesi ciddi şekilde düşmüş bir haldeydi. Almanya'da iki farklı hastaneye başvurmasına rağmen, diyabet, böbrek yetmezliği ve geçmişteki kanser öyküsü nedeniyle "ameliyat riski çok yüksek" denilerek geri çevrildi. Son bir umutla Türkiye'ye gelen Yalçın, Medipol Acıbadem Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal'ın kapısını çaldı.
Prof. Dr. Cengiz Köksal, hastanın ileri yaşı ve ek rahatsızlıklarını göz önünde bulundurarak, tıp literatürüne geçecek bir teknik uyguladı. Emine Yalçın, geleneksel açık kalp ameliyatındaki gibi göğüs kafesi tamamen açılmadan, sadece sağ koltuk altından yapılan küçük bir kesiyle ameliyat edildi. En önemlisi, bu işlem sırasında kalp durdurulmadı. Bu minimal invaziv yöntem, hastanın ameliyat risklerini büyük ölçüde azaltırken, iyileşme sürecini de hızlandırdı.
Prof. Dr. Köksal, özellikle Emine Yalçın gibi ek hastalıkları bulunan ileri yaştaki bireylerde bu tekniğin hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı. Göğüs kafesini açmadan ve kalbi durdurmadan yapılan bu ameliyat, komplikasyon riskini en aza indiriyor. Köksal, her hastanın durumuna özel tedavi planı oluşturmanın önemine dikkat çekerek, Emine Hanım'ın 7. günde taburcu edilebilecek duruma geldiğini ve konforlu bir yaşama döndüğünü belirtti.
Ameliyatın ardından sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Emine Yalçın, "Almanya'da bana 'Ameliyat olamazsın' dediler. Nefes alamıyor, vücudumda su toplanıyordu. Umudumu yitirmiştim. Son çare olarak Türkiye'ye geldim, Cengiz Hocayı buldum. Allah razı olsun, yeniden nefes alabiliyorum" diyerek yaşadığı dönüşümü anlattı.