Gaziantep'in en önemli gelir kaynaklarından Antep fıstığı ağaçlarında, hasat döneminde zararlıların önüne geçmek için bakım ve budama çalışmaları başladı. Çiftçiler, bu yılki yağışlardan dolayı yüksek rekolte almayı planlıyor. Baharın yaklaşmasıyla kentteki çiftçileri budama telaşı sararken, fıstık bahçelerinde hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Mart ve Nisan yağışları başlamadan ağaç bakımına yoğunlaşan çiftçiler, Ramazan ayında da yoğun mesai yapıyor. Bir sonraki hasatta daha fazla verim alabilmek için özenle çalışan çiftçiler, sabah erken saatlerde bahçelerin yolunu tutuyor. Her yıl belli dönemlerde tekrarlanan bu işlem, hem sonbaharda hem de ilkbaharda yaygın bir şekilde yapılıyor.
Budama sırasında, kurumuş ve yaşlı dallar kesilerek ağaçların sağlıklı kalması hedefleniyor. Sakız akıntısı ve yaralanmaların önüne geçilmeye çalışılıyor. Çiftçiler, kendi arazilerinde yaptıkları bu bakımla ağaçların ömrünü uzatıyor. Şehitkamil, Araban, Yavuzeli ve Nizip ilçelerindeki çiftçiler, mart ayını budama için en verimli dönem olarak görüyor.
Antep fıstığı ağaçlarında bakım ve budama işlemlerinin başladığını belirten Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, doğru budama ile gelecek sezon ürün kalitesi ve verimin artacağına dikkat çekti. "Gaziantep genelindeki bahçelerde çiftçilerimiz budamaya başladı. Bu işlem sayesinde ağaçlar gençleştiriliyor" dedi.
Yiğit, budamanın bir sonraki sezon hem meyve kalitesini hem de rekoltesini olumlu etkilediğini vurguladı. Ağaçların hava alması ve ilaçlamanın etkinliği için de budamanın önemli olduğunu, aynı zamanda ağaçların aynı boyda kalmasının sağlandığını söyledi. Yiğit, "Periyodik yıllık bakım ve budama, üreticilerin bir sonraki yıl kaliteli ve yüksek verim almasını sağlar. Zararlıları önlemek için kesilen kuru dalların bahçede bırakılmaması lazım" diye konuştu.